För att du och din ryggsäck ska bli ett är det klokt att fundera lite över när och vad du ska ha ryggsäcken till.
Att hitta en modell som funkar till precis allt är svårt, nästintill omöjligt, men däremot är det inte särskilt krångligt att hitta den optimala ryggsäcken för just ditt äventyr, vardag som fritid.
Det du ska sträva efter är att hitta en ryggsäck med följande egenskaper:
1. en volym som passar för ändamålet
2. med de flesta av de detaljer och funktioner som du föredrar
Beroende på vad du har tänkt ha din ryggsäck till, så behöver du olika mängder volym. Vilken typ av prylar du ska packa i, vad för typ av person du är (lätt- eller tungpackare), hur länge du ska vara iväg och vilken tid på året det är spelar också in. Vintertid är prylarna alltid mer volymkrävande, så då får du lägga på några extra liter. Är du dessutom förälder och kommer behöva bära lite av barnens packning krävs det också mer utrymme. Nedanstående rekommendationer kan fungera som tumregler.
Vardag och dagstur: 20-35 liter
Övernattning, weekend & stugtur: 35-50 liter
Backpacking: 45-65 liter
Veckoturer med tält: 60-90 liter
Det bästa är om du får i all packning i ryggsäcken och slipper fästa något utanpå. Då blir det lättare att fördela vikten, packa rätt och få ryggsäcken att sitta bra. Välj volym på ryggsäcken med hänsyn till de tillfällen du kommer använda den mest. En ryggsäck sitter alltid som bäst när den är välfylld. Om du komprimerar säcken, tänk på att komprimera i botten först, innan du stoppar i din packning. Du undviker då att få alla prylar i botten vilket gör att tyngdfördelningen blir fel och ryggsäcken kommer kännas tung.
Idag finns det obegränsat med ryggsäcksmodeller att välja på, vilket både underlättar för dig, men som även kan vålla problem. Ibland är det helt enkelt för många. Det kan då vara bra att du funderar över vilka funktioner och detaljer du vill att din ryggsäck ska ha.
Öppningar och lock
Front-, topp- och/eller bottenmatning? Topplock eller rullstängning? Alternativen hur du kommer åt din packning är många. Frontmatade ryggsäckar är en favorit hos några. Du kommer lätt åt din packning och kan smidigt ta ut en pryl som ligger långt ner i ryggsäcken. På de flesta större vandringsryggsäckar finns det även ett bottenfack med separat öppning som ofta brukar benämnas ”sovsäcksfack”. Bottenfacket går nästan alltid att separera från huvudfacket med en mellanvägg. Eftersom du förmodligen plockar upp din sovsäck och övriga sovprylar varje natt, så är detta fack praktiskt eftersom du kan samla allt på en plats.
Ett topplock fungerar som en extra ficka och på många modeller kan du förvandla locket till en midjeväska. Praktiskt om du exempelvis ska göra en topptur och endast behöver ha med dig det allra mest nödvändiga. Är topplocket dessutom flytande, dvs. höj- och sänkbart, har du tillgång till ett extrautrymme under locket. Fördelen med rullstängning och färre öppningsalternativ på din säck är att du får en tätare säck med färre svaga punkter.
Vattentätt eller inte? Den självklara fördelen med en vattentät ryggsäck är givetvis att du aldrig behöver oroa dig för att dina prylar ska bli blöta. Dessutom är de vattentäta varianterna oftast något rejälare i väven, vilket gör att de blir mer slitstarka. Men oftast något tyngre och saknar många gånger utvändiga fickor. Att hålla prylarna i ryggsäcken torra löser du annars smidigt med ett regnskydd och/eller vattentäta packpåsar.
Höftbälte och bärsystem
Sedan har vi ju det här med höftbälte. På större ryggsäckar anser vi att det är rätt nödvändigt, i alla fall om du vill bära tryggt, skönt och rätt. På de mindre varianterna kan det ofta räcka med en så kallad höftrem, eftersom du ändå inte kommer bära så tungt. Många modeller har även avtagbart eller stuvbart höftbälte, vilket kan vara en fördel om du ofta reser med din ryggsäck eller vill ha den i vardagen och ändå aldrig knäpper bältet. För dig som backpackar är en större ryggsäck med stuvbart bärsystem att föredra. Smidigt att bara gömma undan när du ska iväg med bussen, tåget, taxin eller flyget. Du slipper dessutom köpa en flight bag.
Lättpackare?
Ska du bära lättare packning är det klokt att överväga att gå på en ryggsäck som inte väger så mycket i egenvikt. Gram kan snabbt bli till kilo. De flesta lättviktsryggsäckar har dock en rekommenderad maxlast som är bra att förhålla sig till. Kolla gärna upp den innan du väljer ryggsäck. Många gånger är bärsystemet inte lika uppbyggt och stabilt som på en tyngre och mer rejäl variant. Dessutom är alla detaljer och funktioner lite klenare på en lättviktsryggsäck, så behandla ryggsäcken därefter.
Damryggsäckar
Idag finns det många damryggsäckar som är anpassade för kvinnor. De är ofta något kortare i rygglängden och har ett bärsystem som är format efter de kvinnliga kroppsformerna. Något smalare mellan axlarna, axelremmar som är skurna, så att de inte hamnar över bysten och ett höftbälte som är vinklat. Är du en kort och smal kille och har svårt att hitta en unisexryggsäck som passar? Då kan en dammodell vara ett alternativ.
Alla kroppar är olika och därför passar inte varje ryggsäck optimalt på alla. På många modeller kan man dock justera rygglängden eller välja olika längder. Själva rygglängdsmåttet kan skilja sig något från varje tillverkare så därför är det viktigt att du mäter din rygglängd för att få en ryggsäck som passar.
Mät din rygglängd
Hämta ett måttband och be någon hjälpa dig med mätningen. Lokalisera det lilla utskottet på nacken, kota C7, och börja mätningen där. Sätt sedan dina händer i midjan i höjd med höftbenskammen med tummarna pekandes in mot ryggraden. Mät sedan avståndet från C7, längs med din ryggrad, ner till den tänkta linje som bildas mellan dina tummar.
En del ryggsäckar har även justerbart och utbytbart höftbälte. För att hitta rätt storlek där sveper du bara måttbandet runt din midja i höjd med höftbenskammen.
Packa rätt:
Halvtungt läggs i toppen, t.ex. kamera och toalettprylar
Tungt packas så nära ryggen som möjligt, t.ex. tält, kök och mat
Lätta prylar som t.ex. kläder läggs i fronten
Skrymmande och lätta prylar som t.ex. sovsäck placeras i botten
Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!