Val av skaljacka kan nästan jämföras med att köpa ny bil. Utbudet är enormt, med massor av modeller, märken och funktioner. När du frågar om tips och goda råd, så får du mest sannolikt olika svar, allt efter vem du frågar – även hos oss här på Outnorth. I slutändan är det naturligtvis du som kund som avgör vilken modell det ska vara. Är du i tvivel om vilken skaljacka du ska välja? Då kan du bli lite klokare genom att läsa denna guide. Här ger vi nämligen tips om skaljackor och vi berättar även om vad man bör tänka på när man ska köpa ny jacka.
Utseende eller funktion?
Många som köper en jacka gör det med ögat, man tycker helt enkelt att den är snygg. Dumt säger vissa, men å andra sidan, vem vill gå runt med en ful jacka? Utseendet avgör ju trots allt mycket om man kommer trivas med den. Så de är inte helt ute och seglar, trots allt. Det kanske är så att man ska börja titta på vilka man tycker ser bra ut och utgå från det? Funktionen är dock alltid viktigast tycker vi.
Pris och funktioner
I många fall får man vad man betalar för. Gäller samma sak för skaljackor också – vad är egentlige skillnaden på en jacka för 2000 kr och en för 5000 kr? Något som ofta är avgörande för priset är helt enkelt vilka material jackan är tillverkat av och inte minst vilka funktioner den har. Det betyder däremot inte att en billigare skaljacka till exempel har sämre vattentäthet än en dyrare modell. Tvärtemot, den billigare varianten kan i vissa fall vara bättre när det kommer till vattenbeständighet. Det är istället funktioner som extra ventilation som kan saknas när du väljer en billig jacka. Det kan också vara saker som att jackan är tyngre eller tillverkat i ett material som är mindre hållbart än en dyrare modell. Det handlar alltså inte alltid om pris, det som är viktigt är vilka funktioner du behöver. När du vet det, är det också lättare att klura ut vilka funktionsområden du ska spendera på och vilka du kan spara in på.
Ventilation: Behöver du extra ventilation? Här kan du till exempel välja ventilationsöppningarna under armarna, som hjälper med att säkra så att överskottsvärmen inuti jackan leds ut.
Vikt: Ska jackan primärt användas när det regnar och därmed ligga i väskan under stora delar av tiden? Då är det en fördel att välja en lätt jacka som inte kräver så mycket plats.
Hållbarhet Vill du kunna använda jackan i många år framåt, eller är syftet att den endast ska vara i en säsong eller två? Då handlar det mycket om val av material. Skaljackan ska nämligen vara slitstark om den ska hålla.
Luva: Justerbar luva? En luva är speciellt viktigt när du ska skydda ditt ansikte mot elementen. Det handlar mycket om att den ska sitta rätt – och det åstadkommer man enklast vid att köpa en jacka med justerbar luva.
Fickor: Planerar du att ta med dig många grejer i jackan? Då är det inte bara antalet fickor du måste ta ställning till, men även om de ska vara stora eller små. Placeringen har också en viss påverkan.
Två-lager eller tre-lager?
En annan viktig grej att tänka på innan man köper sin nya skaljacka är om den ska vara två- eller tre-lager. Det är en viktig faktor för jackans användning. Nästintill alla jackor i dagsläget tillverkas av tyg som är högpresterande, vilket gör att jackan är vattentät, men fortfarande andas. Detta beror ofta på att det finns ett membran som ligger på insidan av jackans yttre lager. Det kan vara membraner som till exempel Gore-Tex eller andra former för laminering. Enkelt förklarat betyder det att jackan skyddas mot fukt utifrån, samtidigt som att den släpper ut överskottsånga inifrån. Det vill med andra ord säga att jackan ”andas”. När skaljackor har ett membran kallas de för två-lagers, tre-lagers eller två-och-ett-halvt-lagers jackor, beroende på hur membranet sitter i jackan.
I en två-lagers-jacka finns det, förutom ett membran, ett löst foder. Detta foder skyddar membranet mot slitage inifrån. Det heter två-lagers-jacka på grund av att det bara är två yttre lager som hänger ihop.
I en tre-lagers-jacka är membranet laminerat fast till det inre materialet. Det betyder att de tre lagren sitter samman och det är därför det kallas tre-lagers-jacka.
Till slut har vi två-och-ett-halvt-lagers-jackan, som har en tunn beläggning på innersidan av membranet. Det tredje lagret är väldigt tunt och det är därför det endast är en 2,5-lagers-jacka.
Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!