Kom igång med löpningen

Det är med glädje vi ser ett stadigt ökande intresse för löpning som motionsform, helt enkelt för att vi själva älskar att springa och gillar att fler får upp ögonen för denna sköna träning.

Att springa är lätt, kan göras var som helst och ställer heller inga större krav på avancerad utrustning. På med lite kläder som tål att svettas i, snöra skorna och stick ut bara! Behöver du lite extra motivation för att komma igång finns det idag också massor av välarrangerade och trevliga terränglopp att ha som mål, eller delmål i din utveckling som löpare.

Här på Outnorth har vi länge varit av åsikten att den roligaste och bästa löpningen för motionssyfte, den hittar man i skogen, på fjället eller i ett varierat löparspår. Missförstå oss inte, även vi springer ibland på asfalt och njuter av det. Men få saker slår känslan av att få slingra sig fram på favoritstigen och den fartkänsla närheten till buskar och träd faktiskt ger. En del av oss passar på att njuta av vyerna och miljön, andra gillar variationen i terrängen och de naturliga intervaller det innebär. Det växlande underlaget gör också att du varierar ditt steg hela tiden och därmed stärker leder och muskulatur samtidigt som du minskar risken för överbelastningar.

Kom igång med trailrunning!

Tänk dig att ge dig ut på en löptur i skogen utan att följa givna leder, stigar och planerade rutter. Det är bara du, fågelkvitter och oupptäckt natur. Trailrunning är ett fantastiskt träningssätt och känslan du får i kroppen är otroligt härlig.

Lågintensivt och njutbart, det är vår syn på hur trailrunning är när den är som bäst. För oss handlar trailrunning om att komma ut i naturen och upptäcka nya områden. Att springa ute i skogen ger så mycket mer glädje än att springa på vägen eller runt elljusspåret. Om du är sugen på att testa trailrunning som träningsform är vårt råd att börja lugnt.

Skador och problem vill du inte få alls, men allra minst i början när du precis har kommit igång. Det är lättare att undvika om du börjar lugnt och lyssnar på kroppen. Börja passen med att gå eller långsamt jogga några minuter för att värma upp. Kör gärna lågintensivt och lite längre istället för att maxa på korta pass i början. Det ger muskler och leder tid att vänja sig lite, och ger dig dessutom mer tid att njuta av solen och fågelkvitter. Det är en härlig naturupplevelse och ett fantastiskt träningssätt!

Glöm inte rumpan!

Löpning ska inte göra ont och det är viktigt att du lyssnar på din kropp och jobbar på din teknik. Utan att bli allt för teknisk kan vi berätta om två varianter när det kommer till fotnedsättning – med tårna först, så kallad framfotalöpning, eller den klassiska rullningen där hälen sätts ner först. Ofta brukar man växla under passet för att aktivera olika muskler. I terräng går det oftast inte att rulla, så då blir det naturligt att köra framfotalöpning, men springer du en bit på stig eller väg kan du passa på att rulla. Variation är viktigt!

Löpsteget ska utgå från kroppens kärna, bålen och höften, inte bara benen. Höften liksom skjuter fram och driver steget. Bara genom att vara medveten om detta blir ofta löptekniken bättre. Vi vill även påpeka hur viktigt det är att aktivera sätesmuskulaturen när du springer. Knip ihop skinkorna! Många tänker kanske inte på hur viktig den muskelgruppen är i löpning, men genom att träna och stretcha den kan du slippa exempelvis knäproblem.

Vi hjälper dig!

Våra tankar kring löpning speglas i vårt sortiment av skor och utrustning, där vi försöker erbjuda dig ett blandat utbud av skor för löpning i terräng och på stigar året runt, men även maxdämpade löparskor till löpning på asfalt. Vi försöker erbjuda dig produkterna som ger bästa löpkänslan, ett tryggt fäste och som är sköna att träna i. Med dessa förutsättningar vet vi av egen erfarenhet att träningen blir av, och det är ju det som räknas. Den löpning vi förespråkar brukar benämnas som Trailrunning, och det är för detta du hittar kläder, skor och massor av nyttiga tillbehör hos oss.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!