Så kommer du igång med vandring

Med bra planering inför vandringen kan du gå långt… Här kommer tips för dig som vill ta steget ut i naturen, att vandra är för alla!

Kom i vandringsform
Om du aldrig vandrat förut är det bra att börja vandra kortare sträckor i enklare terräng. Öva sedan på att vandra bland rötter och stenar för att stärka vristerna och fötterna. Gå i backar och prova gärna att vandra med stavar för att få mer kraft uppför. Det är även bra att vänja axlar och nyckelben för trycket från en ryggsäck. Det är lätt att på sin första längre tur ge sig på för långa dagsetapper. Det är stor skillnad att gå 15 km på mjuka skogsstigar hemma, jämfört med en 15 km i stenig fjällmiljö med rejäla höjdskillnader. Och de flesta är mer ute efter njutning än prestation på sina vandringar, då ska man ha tid att pausa och njuta av det också! Se i vilket fall som helst till att ni har samma inställning till detta ni som ska vandra tillsammans.

Prova din utrustning
Se också till att ha provat all utrustning innan ni ger er iväg. Det mest spridda råd som finns är förmodligen att inte ge sig iväg i nya skor, men det kan inte sägas för ofta! Har du inte bra vandringsskor är det absolut något av det viktigaste att investera i men köp dem i god tid så du hinner gå in dem. Använd dem både lite grann i vardagen och gör någon kortare tur hemma med dem. På denna tur provar du med fördel annan ny utrustning som stormkök, ryggsäck tält mm. Förmodligen med den trevliga bieffekten att du upptäcker hur trevligt det är med utflykter även på hemmaplan. Kom ihåg att ditt närområde ofta är någon annans resmål!

Vandra bekvämt
Anpassa din packning till destinationen och längden på din vandring. Läs gärna på om platsen och besvara frågor som; Finns det dricksvatten längs med vägen? Hur ser terrängen ut? Vilket väder kan det bli? Vilken utrustning krävs? Kläder enligt lager-på-lager-principen är klokt så att du kan anpassa dig och varken bli varm eller kall. Och satsa på kvalitet, låt inte utrustning och kläder vara den svaga länken som förstör din upplevelse!

Packa rätt
Ombyte är alltid bra att ha med sig – speciellt om väderleksrapporten inte lovar solsken och värme. Och tänk också på att om du vandrar i fjälltrakter så kan vädret slå om väldigt fort. Ett tips är att lägga ombytet i vattentäta påsar, eller en enkel plastpåse, så det inte blir blött vid regn.

Ett första hjälpen-kit är bra att ha mot skavsår, insektsbett eller andra skador. Du kan även packa en nödask med hjälpmedel som fickkniv, tändstickor, kompass, visselpipa med mera. Glöm inte karta och vattenflaska. Energipåfyllning i form av snacks är också bra att ha med sig.

Vid övernattning, ta med liggunderlag, tält, stormkök, mat, vatten om det inte finns i närheten, kniv, ficklampa med mera. Ett tips är att göra en packlista med allt du tar med dig innan avfärd för att sedan kunna utvärdera vilka artiklar som kom till användning efter du kommit hem och inför nästa vandring. På så vis lär du dig vad du behöver ha med dig i ryggsäcken och behöver inte bära för mycket eller för lite.

Text: Ola Fors / Outnorth

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!

Jämför produkterJämför

Toolbar example

Genom vårt verktyg för att jämföra produkter kan du enkelt se och jämföra olika egenskaper på våra produkter.

Klicka på -symbolen bredvid de produkter du vill jämföra. Klicka sedan på den stora -symbolen längst ner och tryck på jämför.
Informationen varierar beroende på vilka produkter du väljer, exempelvis färger, vattentätt, vikt, batteritid, packvolym och mycket mer.
-Helt enkelt lite lättare för dig att jämföra och hitta rätt produkter!

  Ta bort val

  Mina favoriterSe dina favoriter

  Toolbar example

  Klicka på -symbolen för att lägga till i favoriter

  Här hittar du de senaste produkterna som du markerat som favoriter. För att visa alla produkter som du har lagt till kan du enkelt logga in
  på Mina sidor och klicka på fliken Mina Favoriter.
  - Allt det bästa på ett ställe!