Krisberedskapsguide: Är du beredd?

Krisberedskap, eller prepping, blir mer och mer relevant, och här på Outnorth är vi beredda! Detta är oerhört viktig för oss alla, eftersom det handlar om vår egen och våra näras säkerhet ifall det skulle komma en kris. Men hur ska man kunna förbereda sig när man inte vet vad som komma skall? Krisberedskap handlar om att kunna hålla ut en viss tid ifall det skulle dyka upp någon oförutsedd händelse. Med kris menar man allt ifrån strömavbrott och vattenbrist till krig och naturkatastrofer. Det är svårt att vara beredd på allt, men det finns vissa saker man kan göra för att underlätta vid en eventuell kris. Som tur är så är Sverige ett väldigt säkert land att leva i och chanserna för att något ska hända är små, men det är alltid bra att vara beredd!

Det finns väldigt mycket i vår vardag som vi tar för givet. El och rent vatten är några av dessa, eftersom det är saker man inte tänker så mycket på. Det finns alltid där och man har svårt att föreställa sig livet utan. Men vad händer då om vi får ett rikstäckande strömavbrott? Plötsligt kan du inte laga mat som vanligt, vattnet i kranen slutar fungera och kommunikationen med omvärlden blir väldigt begränsad. Då är det bra att vara beredd med en liten krislåda.

Enligt MSB är det fyra saker man bör tänka på när man ska förbereda sin krislåda: Vatten, värme, mat och kommunikation.

Vatten:

Vatten är prio nummer ett! Utan rent vatten håller man inte ut så länge och en människa behöver minst 3 liter vatten varje dag! Det ska räcka till dricksvatten och det allra nödvändigaste, i alla fall de första dagarna. Har man husdjur måste man komma ihåg att de också behöver vatten, precis som oss.

Förvara vattnet mörkt och svalt, så håller det längre. Vatten blir oftast inte dåligt, men förvaras det länge i dunkar och flaskor kan det gå ut över lukt och smak. För att undvika det kan man tappa upp vatten i PET-flaskor och frysa ner dem. Då håller vattnet sig fräscht och kan även fungera som kylklampar under långa elavbrott. Får vi ett landstäckande strömavbrott borde man direkt börja tappa upp vatten i alla flaskor och hinkar man har tillgängligt, även i badkaret, innan rören töms och pumparna slutar fungera.

Hämtar man vatten ute ska man ALLTID koka upp det innan man dricker eller använder det till matlagning. Detsamma gäller även för snö och is, eftersom man vill ha bort alla bakterier som kan göra oss sjuka. Det finns även många vattenreningsmetoder, såsom filter med aktivt kol eller vattenreningstabletter.

Värme:

Blir det strömavbrott, vilket är vanligt vid de allra flesta kriser, då blir det också svårt att hålla värmen i kallare klimat såsom i Sverige. Det bästa man kan göra i krissituationer är att ta fram alla varma kläder och använda lager-på-lager-metoden. Är man många så hjälper det också att man sover alla i ett och samma rum. Man kan även täta fönster och dörrar med till exempel tejp eller filtar samt lägga ut extra mattor eller filtar på golvet. Då håller värmen sig i rummet mycket längre!

Har man en fungerande kakelugn, kamin eller dylikt, då har man en mycket bra värmekälla. Annars hjälper det också en hel del med levande ljus. Använd däremot ALDRIG levande ljus eller annan öppen eld när du sover!

Mat:

Vid en eventuell kris kan det också bli svårt att få tag i mat, först och främst för att transporten kan påverkas. Det kommer därmed inte ny mat till butikerna och hyllorna töms snabbt. Då är det bra att ha en krislåda med lite extra proviant. Man får också tänka på att det kan bli svårt att göra mat på vanligt sätt under en kris. Som vi nämnt ovan är det vanligt med strömavbrott vid de flesta kristillfällen och då slutar även all köksutrustning fungera, såvida man inte har en gasspis. Därmed kan det vara smart att ha ett stormkök i hemmet. Det må vara litet, men det fungerar utmärkt under en kris. Annars kan man också använda grillen eller en stekhäll, men de kan endast användas ute. Elda aldrig upp en brasa inomhus!

Sedan kommer den stora frågan: Vad ska man ha för mat i krislådan? Det säger sig själv att man måste ha hållbar mat som kan ligga ett tag. Frystorkad mat och konservburkar är därmed som gjutet, men det finns även andra livsmedel som håller länge. Exempel på detta kan vara rotfrukter som potatis och morötter, olika sorters pasta, hårt bröd, skorpor och kex, ägg, mjukost och andra pålägg på tub, marmelad samt linser och bönor. Det sägs att krossade tomater är en hjälte när det kommer till nödproviant, eftersom det innehåller mycket vätska och kan därmed användas till att koka pasta eller linser. Detta är ett smart sätt att spara på vattnet!

Du måste också komma ihåg att förvara maten rätt, annars kan all krisberedskap vara lönlöst. Ät upp maten i kylskåpet först. Frysen är ett bra ställe att förvara mat som måste stå kallt, eftersom den kan hålla sig kall rätt länge även vid strömavbrott. Annan mat kan förvaras på balkongen eller ett mörkt och svalt ställe inomhus.För att underlätta det hela har vi på Outnorth satt samman en checklista för vad du bör ha med i din krislåda:Bra att ha:
  • Multiverktyg
  • Yxa och/eller en såg
  • Sovsäckar
  • Värmeflaskor
  • En radio (bilradio, batteridriven radio eller dylikt)
  • Extra dunkar till vatten
  • Lösa kontanter
Vi har även satt samman en färdig krislåda med det allra nödvändigaste. Det behöver nämligen inte vara svårare än så! Med Outnorths överlevnadskit är du beredd på det mesta.

Det är oerhört viktigt att man hjälps åt under en krissituation, eftersom vi alltid är starkare tillsammans! Håll koll på dina grannar så att de klarar sig och sträck ut din hand till de som behöver det. Lycka till med din krislåda – förhoppningsvis får du inte användning för den!

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!