Smarrig mat att laga utomhus

- recept av @foodbynatta

Det är viktigt att hålla sig aktiv, speciellt när så många av oss sitter hemma och jobbar just nu. Det kan bli ganska tråkigt och man tappar lätt humöret när man sitter i samma rum hela dagen lång. Därför uppmanar vi er alla till att dra på er lite kläder och åka ut i naturen för att njuta er fritid istället.

Vi på Outnorth har varit i kontakt med Instagram-profilen @foodbynatta, som har gett oss massor med bra tips och recept på mat som kan lagas och serveras utomhus. För som vi brukar säga, så smakar maten alltid bättre utomhus. Alla hennes recept är veganska, men du kan självklart leka lite med ingredienserna och göra smakerna till dina egna. Kolla in de smarriga recepten här nedan, de kommer garanterat sätta lite extra färg på din tillvaro.

Blank

Frasiga plättar i gjutjärnspanna

Serveras med lingongrädde och hjortron

4 portioner

Du behöver:

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk kokossocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • 6 dl sojamjölk
  • 3 msk rapsolja
  • Rapsolja till stekning

Lingongrädde:

  • 1 paket vispbar havregrädde
  • 0,5 dl lingonsylt
  • Lingon och hjortron till topping

Gör så här:

Vispa ihop alla ingredienser till plättsmeten hemma. Häll över i en petflaska, vattenflaska eller termos.

Vispa havregrädden fluffig och blanda i lingonsylten. Häll över i en liten burk och packa ner i ryggsäcken. Packa ner rapsolja till stekningen. Koka varm choklad och häll upp i en termos.
Leta fram en gammal gjutjärnsplättpanna och bege dig sedan ut till skogen.

Gör upp en eld. Värm upp plättpannan över elden. Ringla i rapsolja. Häll ett tunt lager smet i plättpannan. När ytan stelnat och undersidan fått en fin färg är det dags att vända plättarna. Stek någon minut på andra sidan.

Servera med lingongrädde, lingon och hjortron. Ät och njut av din dag i skogen.


Blank

Muurikka kantarellwok i skogen

Serveras med lingoncreme

4 portioner

Du behöver:

  • 250 g sparris
  • 500 g delikatesspotatis
  • 200 g broccoli
  • 250 g kantareller
  • 100 g purjolök
  • 1 morot
  • 1 paprika
  • 100 g rädisor till topping
  • 100 g lingon till topping
  • Örtsalt
  • Timjan
  • Rosmarin
  • Vitlökspulver
  • Rapsolja

Lingoncreme:

  • 0,5 dl havre fraiche
  • 3 msk lingonsylt
  • Örtsalt

Gör så här:

Hacka och förbered alla grönsaker hemma. Koka potatisen. Marinera sedan alla grönsaker i olja och kryddorna så de bara är att lägga på muurikkan i skogen. Blanda lingoncremen och lägg i en burk.

Packa med muurikkan och rapsolja och bege dig ut till skogen. Hitta en mysig plats och gör upp en eld. Ringla över rapsolja och stek alla grönsaker på muurrikkan. Avsluta med att toppa med rädisor och lingon.

Servera med lingoncremen. Ät och njut av din dag i skogen.

Blank

Rödbetspannbröd med pepparrotsröra

Ca 8 bröd

Du behöver:

  • 1 kolbullepanna
  • 9 dl vetemjöl (plus lite extra till att mjöla bordet)
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 4 dl sojamjölk
  • 0,5 dl sirap
  • 2 msk rödbetspulver

Pepparotsröra:

  • 200 g fast tofu
  • 250 g havre fraiche
  • 100 g purjolök
  • 1 rödlök
  • 1 grönt äpple med skal
  • Agave sirap
  • 3 msk riven pepparrot
  • Svartpeppar
  • Örtsalt

Gör så här:

Förbered degen hemma. Blanda ihop alla ingredienser till en deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är för kladdig. Dela degen i 8 bollar. Kavla ut dem till rundlar på ett mjölat bord.
Se till så de inte blir för tunna och lagom stora, så de ryms i en kolbullepanna. Lägg varje kaka i ett bakplåtspapper och packa ner dem i en plastbytta med lock.

Stampa tofun och blanda resten av ingredienserna till pepparotsröran och lägg i en burk.

Packa med rapsolja och kolbullepannan och bege dig ut till skogen. Gör upp en eld. Värm upp kolbullepannan. Ringla i rapsolja och grädda brödet i någon minut på varje sida tills det fått lagomt med färg.

Servera tillsammans med pepparotsröran. Ät och njut av din dag i skogen.


Blomkålsrisotto

Serveras med kantareller och friterad grönkål

2 portioner

Du behöver:

  • 400 g blomkålsris (finns färdigt att köpa, eller riv själv i en matberedare)
  • 300 g kantareller
  • 100 g grönkål
  • 2 dl havregrädde
  • 2 msk grönsaksfond
  • Örtsalt
  • Vitpeppar
  • Rosmarin
  • Olja

Gör så här:

Koka upp blomkålsriset i havregrädde. Smaka av med grönsaksfond och vitpeppar. Låt puttra en stund. Ställ åt sidan.

Stek kantareller. Krydda med vitpeppar, örtsalt och rosmarin. Ställ åt sidan.

Stek grönkålen i rikligt med olja. Krydda med örtsalt och låt grönkålen stekas i oljan tills den blivit krispig.

Toppa blomkålsriset med kantarellerna och grönkålen.

Karamelliserad banan

Serveras med havrecrunch och vaniljsås

2 portioner

Du behöver:

  • 2 st bananer
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl pekannötter
  • Agavesirap
  • Kanel
  • Salt
  • Kokosolja till stekning

Till topping:

  • Valfria bär (jag använde lingon och hjortron)
  • Vaniljsås (jag använde Oatlys vaniljsås)

Gör så här:

Lägg i en rejäl klick med kokosolja i stekpannan. Stek bananerna tills dem blir gyllenbrun. Ringla över agavesirap. Strö över kanel och salt. Stek en stund till och vänd bananerna i karamellen. Ställ åt sidan.

Lägg i mer kokosolja i stekpannan. Häll i havregryn och pekannötterna. Stek tills dem blir gyllenbrun. Ringla över agavesirap. Strö över kanel och salt.

Toppa sedan bananerna med havrecrunchen. Servera med bär och vaniljsås.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!