Klä dig i lager-på-lager

Klädernas grundfunktion är att hålla dig torr, varm och skyddad. Genom att klä dig i flera tunna skikt kan du lätt reglera klädseln beroende på väder och vind. Det brukar kallas lager-på-lager eller flerskiktsprincipen. Närmast kroppen har du underkläder som håller dig torr, kan bestå av 1 eller 2 lager beroende på väderförhållanden och aktivitet. Sedan ett värmande lager och slutligen ett skalplagg som skyddar mot vind och väta.

Första skiktet transporterar bort fukt
Det första skiktet ska se till att du håller dig torr inifrån. Det gör valet av material i kläderna närmast kroppen viktigt.

Syntetunderställ har lite olika konstruktioner. Den grundläggande funktionen är att transportera bort fukt och överskottsvärme till ett skikt längre ut som absorberar. Det funkar utmärkt vid tuff ansträngning där du svettas mycket, men det krävs ett mellanlager som absorberar fukt.

För att behålla funktionen och slippa svettdoft måste plagget sköljas ur eller tvättas ofta, helst dagligen. Syntetunderställ är speciellt lämpligt om du svettas lätt och mycket och passar bra för t ex ett träningspass.

Ull och ullfrotté, som är ett blandmaterial, suger upp och fördelar ut fukten i materialet och har förmågan att värma även i fuktigt tillstånd. Funktionen i ull påverkas inte om plagget används utan tvätt under längre tid och ull luktar inte. Det gör ull till ett utmärkt val när du vandrar. Merinoull är en mjuk högkvalitativ ull med mycket goda egenskaper.

Bomull suger upp fukt bra men både kyler och skaver i blött tillstånd. Därför rekommenderar vi inte att du använder bomull.

Andra skiktet absorberar fukten
Det andra skiktet ska absorbera den fukt som det första skiktet transporterar bort från kroppen. Skiktet måste alltså ha en förmåga att suga upp fukt. Rena syntetmaterial har inte det. Många syntetunderställ kan dock både transportera och absorbera, till exempel genom att ull vävs in i plaggets yttre skikt.

Ull, som också i fuktigt tillstånd både suger upp fukt och värmer, passar utmärkt även i det andra skiktet.

En bomullsskjorta kan fungera här eftersom den suger upp fukt väl, men inte om du svettas lätt eller mycket och samtidigt ska vila utomhus. Då kyler bomullen ner dig för mycket.

Tredje skiktet värmer
Det tredje skiktet är det som värmer mest och är ofta det du också reglerar värmen med. Du klär på dig det under lågintensiv aktivitet och vid vila, och tar av det vid större ansträngning. På så vis behåller du kroppsvärmen när du står stilla och undviker att bli alltför varm och svettig när du rör dig. Vanliga material i det tredje skiktet är fleece och ull.

Fleece är en syntetfiber som konstruerats poröst för att den ska vara luftig. Luften i materialet värms av din kroppsvärme, men materialet har ingen egen värmeförmåga. Fleecekläder är bra när du ofta växlar mellan att röra dig och sitta stilla. Fleece lämpar sig mindre bra om du sitter stilla under en längre period.

En luftig ulltröja kan ofta bli för varm under aktivitet men under kalla raster är den skön att ha. Ullfibern har en värmande förmåga i sig själv, vilket innebär att den inte är beroende av överskottsvärme från din kropp för att hålla värmen. Ull lämpar sig utmärkt vid isfiske, stilla jaktpass och långa raster ute under kalla och blåsiga vinterdagar.

Fjärde skiktet skyddar mot vind och väta
Det fjärde skiktet är det yttre skyddande skiktet. Det ska i första hand ge skydd mot vind och nederbörd. En annan viktig uppgift för det fjärde skiktet är en fungerande ventilation som reglerar värmen. Det ställer krav på både helhet och detaljer i utförande och funktionalitet.

Plaggen i det fjärde skiktet ska vara rymliga och skydda känsliga delar på kroppen som huvud, hals, handleder, midja och fotleder. En traditionell anorak, eller ett skalplagg med jacka och byxa som skyddar mot vind, regn och snö, ska ha en rejäl huva. Den ska vara lång och ha funktionella tillslutningar på framsidan, i kragen och runt handlederna. Den ska också ha en dragsko i midjan och i nederkanten på jackan. Genom att lätta på tillslutningarna ventileras överskottsvärme bort. Du behåller värmen genom att stänga tillslutningarna.

Material i fjärde skiktet
De klassiska plaggen Anorak och Parkas i olika bomullsblandningar, numera ofta med inblandning av syntetiska material, och de moderna skalplaggen med vattentätt membran, exempelvis Gore-Tex, har båda sina för- och nackdelar.

Tätt vävd bomull eller syntet
Den traditionella anoraken fungerar som bäst på vintern när det är torr kyla och vind. Den är mjuk och smidig och kyler inte så länge den är torr. Anoraken släpper ut överskottsvärme, men den släpper också in väta efter en tid i fuktigt väder. Den här typen av plagg fungerar utmärkt när det är många minusgrader.

Syntetiska skalplagg med membran
Syntetiska skalmaterial, exempelvis Gore-tex, består av flera lager i olika material som är laminerade mot varandra så att de upplevs som ett tyg. Det är det mellersta lagret, det så kallade membranet, som gör skalmaterialet vattentätt. Membranet har mikroskopiska hål som släpper ut vattenånga när du svettas. Däremot är hålen för små för att släppa igenom vattendroppar från utsidan. Flerlagersmaterialen klarar därför väta bättre än bomull och är användbara året runt.

Det som är en fördel i vissa lägen kan dock bli till nackdel, vilket märks tydligast under extremt kalla och blåsiga vinterdagar. Kylan gör då lätt att kroppens överskottsvärme kondenseras innan det tränger ut genom plagget. Då kan det bildas kondens, ibland till och med is, på insidan av skalplagget. Ett sätt att motverka detta är att du tar på dig tröjan utanpå skalplagget. Då kyls plagget inte lika mycket och kondenseringen på insidan undviks. Men det allra bästa för att undvika problem vad gäller skalplagg är att satsa på kvalitet, En bra skaljacka och ett par bra skalbyxor är jämte kängorna något av det viktigaste du kan lägga pengar på i ditt friluftsliv.

Eventuellt femte skikt som ger extra isolering
Det femte skiktet är ett förstärkningsplagg för raster och när du sitter stilla under längre stunder. En dunjacka, väst eller tjock tröja kan komma väl till pass om det är riktigt kallt!

Källa: Svenska Turistföreningen

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!

Jämför produkterJämför

Toolbar example

Klicka på -symbolen för att börja jämföra produkter

Genom vårt verktyg för att jämföra produkter kan du enkelt se och jämföra olika egenskaper på våra produkter.
Informationen varierar beroende på vilka produkter du väljer, exempelvis färger, vattentätt. tillgängliga storlekar, vikt, batteritid och mycket mer.
- Helt enkelt lite lättare för dig att hitta rätt produkter!

  Ta bort val

  Mina favoriterSe dina favoriter

  Toolbar example

  Klicka på -symbolen för att lägga till i favoriter

  Här hittar du de senaste produkterna som du markerat som favoriter. För att visa alla produkter som du har lagt till kan du enkelt logga in
  på Mina sidor och klicka på fliken Mina Favoriter.
  - Allt det bästa på ett ställe!