Blank

Materialguide – lär dig om alla olika egenskaper:

Du vet förmodligen mycket väl vad akryl, bomull och polyester är – men känner du till Cordura, Thinsulate och Fluorcarbon? Det alla dessa har gemensamt är att alla är material som används flitigt i kläder, skodon och all övrig utrustning inom Outdoor-kategorin. Många av dessa material är unika och utvecklade för och av specifika tillverkare. Vilka dem är kan du bli lite klokare på här nedan. Här kan du läsa om samtliga material, som du med stor sannolikhet har stött på eller kommer stöta på i framtiden. Det gäller allt ifrån materialens tillverkningsmetod, sammanställning och inte minst vilka egenskaper som gör dem ideella för kläder och utrustning i just friluftskategorin.

Akryl:

Är en syntetisk fiber som man ofta hittar i kläder. Akrylen är lätt, mjuk och varm med en ulliknande känsla. Man kan också få den att efterlikna andra fiber som t ex bomull och kashmir. Fördelen med akrylen är att den blir betydligt billigare än naturmaterial, dock tappar den lite av t ex ullens värmande förmåga. Akrylfiber är värmetåligt och tål upp mot 200 grader Celsius. Den första akrylen togs fram 1941 av företaget The Dupont Corporation, och kallades då Orlon.

Aluminium:

Aluminium är ett populärt material i friluftsutrustningen. Detta tack vare att man får ett hållbart material med låg vikt. Materialet leder värme riktigt bra, det är därför grytor och annan köksutrustning ofta tillverkas i materialet. Diskussioner om aluminiumens hälsopåverkan har förts och här är man oense. Klart är att det inte är bra att käka ren aluminium i mängder, men det är det väl och andra sidan inte många som gör heller. Framställning av nytt aluminium kräver enorma mängder energi, återvinning kräver dock endast 5% av samma energimängd. Så tänk på att återvinna, då sparar man på miljön. Anodiserat aluminium är begrepp som man ofta stöter på. Det är en metod som skapar ett oxidskikt som är mycket tjockare än normalt. På så vis får man ett korrosionsskydd, ökad slitstyrka och en dekorativ yta. Behandlingen utförs genom att doppa ämnet i syra.

Aramid:

se Kevlar.

Bambu:

Började dyka upp i kläder på allvar, och då framförallt i skjortor, för några år sen. Bambu är svalkande och ger en skön känsla mot huden under varma sommardagar. Bambu är ett snabbväxande gräs, som är lätt att odla utan kemiska tillsatser. Det behövs inte lika mycket vatten som bomull. Odlingsmässigt är detta ett mycket bra miljöval. Det finns dock nackdelar med bambu. För att få den hårda nästan träiga fibern till att bli mjuk krävs det att den bryts ned. Detta kan göras antingen mekaniskt eller kemiskt. I de flesta fall sker det kemiskt, det är mindre miljöbra.

Bomull:

Det produceras cirka 22 miljoner ton bomull per år och i Indien har det odlats i mer än 5000 år. Bomullen i sig är en ren naturprodukt och mycket miljövänlig. Problemet med bomullen är det går åt enorma mängder sötvatten till odlingarna. Man räknar med att det kan gå åt upp till 29 000 liter sötvatten för varje kilo bomull som tillverkas. Och oftast sker tillverkning i områden där det är brist på just sötvatten. Bomullsodlingarna kräver också fruktansvärt stora mängder kemikalier för att minska skador från insekter och ogräs. Tyvärr hör det till vanligheten är arbetsförhållandena på bomullsplantager dessutom är riktigt dåliga.
Än så länge står den ekologiska bomullen för en mycket liten del av världsproduktionen, men den ökar för varje år. Så slå gärna en kik om plagget är tillverkat av ekologisk bomull, det bidrar definitivt till en bättre miljö.

Canvas:

Canvas är en mycket hållbar och slitstark grovtrådig väv som har funnits sedan 1300-talet. Canvas gjordes från början av hampa, men numera tillverkas det främst av bomull, men förekommer även i lingarn och jute. Ett annat namn på canvas är segelduk, då det används för tillverkning av segel.

Certech:

Är ett jäst cellgummi med massor av microluftbubblor, vilket ger ett lätt och flexibelt material och är helt vattentätt. Siffran mellan 2.0 och 5.0 som ofta följer anger vilken version det är. Ju högre nummer desto varmare eller stabilare. Certech är så gott som underhållsfritt men ett par droppar silikonolja då och då förhindrar uttorking.

Climashield:

I sovsäckar, skor, handskar och kläder kan du hitta Climashield. Ett isoleringsmaterial i polyester som finns i flera olika varianter beroende på användningsområdet. Climashield, som både är namnet på företaget och produkten, huserar i Clinton, Tennessee och har än så länge all sin tillverkning där. Produkten Climashield består av hundratusentals långa och hela fibertrådar i polyester som vävs samman med luft mellan varje fibertråd och ger en extremt god värmande förmåga. Materialet är slitstarkt men väger lätt och eftersom varje fiber är hel bildas det heller inga köldbryggor efter långvarigt användande.

Climatic:

Climatic™ hittar du i flera konfektioner från Haglöfs som även har utvecklat och tagit fram materialet. Det är slitstarkt, fukttransporterande och känns skönt mot kroppen. I huvudsak är Climatic framställt av 100% polyamid, alltså ett syntetfiber. Dock finns flera olika varianter på materialet beroende på ändamålet. Polyamiden kan bli uppblandad med exempelvis elastan för att ge en mjukare och mer flexibel väv. Finns som Climatic™ Mid, Climatic™ Rugged och Climatic™ Lite.

Coolmax:

Är ett fukttransporterande material i polyester som utvecklades i mitten på 1980-talet av nuvarande Invista. Tanken var att hitta ett material som höll användaren torr under hård fysisk aktivitet. Fibertrådarna hos Coolmax är avlånga och räfflade vilket gör att fukten transporteras mer effektivt och varken skrynklar, krymper eller bleks. Tack vare dessa egenskaper används Coolmax idag flitigt i bomulls- ull- och andra syntetplagg.

Cordura:

Cordura är varumärke för en samling mycket slitstarka och hållbara tyger. Materialet utvecklades och registrerades i slutet på 20-talet och har sedan dess vidareutvecklats år efter år. Bland annat användes Cordura i däck under andra världskriget.
Idag finns det en mängd olika varianter av Corduravävar och utbudet bara växer. Huvudingrediensen i Cordura är nylon, men kan också blandas med bomull och andra naturliga fibrer.

Cotpolmex:

Är en mycket stark och effektivt ventilerande bomull/polyesterväv. Väven finns i två varianter P och C. Där C har något bättre formstabilitet och färgbeständighet.

Cutan Stretch:

Cutan stretch är ett PU-membran som lamineras på textilier för få total motstånd mot väta. Membranet består av otalt små mikroporer som släpper genom ångan från insidan men stänger ute vatten. Cutan-stretch är mycket elastiskt och genom utveckling och tester har diffusionsresistenten minskat till 5-6 RET. Vilket i sig är ett mått på hur bra eller dåligt ett material släpper genom ånga. Helt fritt från flourkarboner och finns hos Klättermusen i två varianter: Cutan® Super Stretch och Cutan® Stretch.

Czone:

CZone™ är en kombination av fyra olika lager i handskar från Hestra. Ett yttermaterial, vattentätt och ventilerande membran, isolering och foder. Kombinationen ger en handske som ger värme och skydd.

Dermizax:

Är ett membran som används i skalplagg som är 100% vatten- och vindtätt. Till skillnad från många andra membran består inte Dermizax av mikroporer utan är istället hydrofilt. Mer lättförståeligt: membranet drar åt sig vattenångan på insidan som snabbt pressas genom och förångas på utsidan. Eftersom Dermizax inte har några porer som kan täppas igen av smuts eller salt vatten (svett) varar det längre och behåller sin förmåga även om det är smutsigt. Membranet är mycket flexibelt med mer än 200% elasticitet. Kan alltså sträckas upp till två gånger sin egen längd i fyra riktningar. Detta gör att ett plagg med Dermizax blir mycket rörligt och bekvämt att ha på sig. Vattenpelare på 20000 mm och en ånggenomsläpplighet upp till 40000g/m²/24 h.

Dri-lex

När vi pratar skor, både när det gäller sulor, foder eller ovandel, så är DRI-LEX® vanligt förekommande. Ett tekniskt syntetmaterial med utmärkt förmåga att transportera bort fukt men som även tål att nötas på. Fibrernas struktur och kvalitet gör att Dri-lex är behagligt och har en snygg struktur och attraktivt mönster.

Dryloft:

Är ett modifierat Gore-Tex membran med tonvikt på ventilationsförmåga. För att erhålla optimal och bästa ventilation blir vattentätheten lidande men vindtätheten är fortfarande 100%. Dryloft stöter dock bort vatten och i kombination med vindtätheten och den exeptionellt goda ventilationsförmågan är membranet mycket användbart i vävar på sovsäckar och isolationsplagg. Ventilerar upp till två gånger så bra som Gore-Tex medan vattentätheten ligger på en tredjedel.

Dryskin:

Dryskin eller rättare sagt Schoeller®-dryskin är en tvålagersväv som är framtagen och utvecklad för att passa finfint i kläder som används när aktiviteten är högintensiv. Tvålagerskonstruktionen består av en mikrofiberväv på insidan som har god fukttransport och en något kraftigare väv på utsidan, oftast en väv i polyamid, som ger god slitstyrka. Beroende på var och när plagget ska användas kan de båda vävarna anpassas till ändamålet. Material som används är Cordura®, Lycra®, Coolmax®, mikrofiber, polyamid och polyester. Oavsett kombination så är Dryskin snabbtorkande, ventilerande, komfortabelt, vind- och vattenavvisande, elastiskt och slitstarkt.

Duracoat:

Duracoat är utvecklat och används av Klättermusen. En ytbehandling av för att förbättra slitstyrkan. Sparar vikt eftersom det varken behövs sömmar eller extra lager för att få ökad slitstyrka. Smart!

Eco-Shell:

Är Fjällrävens miljövänliga skalmaterial. Det är tillverkat av återvunnen polyester. Eco-Shell är vatten- och vindtätt, samt ventilerande. Materialet är helt fritt från flourkarboner.När jackan slitits ut och gjort sitt kan hela jackan återvinnas och på sätt minskas både oljeförbrukning och sopberg.

Elastan:

Är en mycket elastisk polyuretan-fiber som ofta används i tyger för förbättrad elasticitet och töjbarhet. Elastan gör att materialet blir följsamt och bevarar plaggens form.På andra sidan Atlanten används namnet Spandex, andra namn som förekommer är lycra, elaspan och dorlastan.

Element (Bergans):

Bergans Element ® är helt i syntet och är vattentätt, vindtätt och fuktransporterande. Används av norska varumärket Bergans i skalkläder avsedda för aktiviteter där intensiteten är lätt eller medelhög. Vattenpelare på 6000 mm och en ventilationsförmåga på 6000g/m²/24 h.


Element Active (Bergans):
Bergans Element Active ® är helt i syntet och är vattentätt, vindtätt och fuktransporterande. Används av norska varumärket Bergans i skalkläder avsedda för aktiviteter där intensiteten är medelhög eller hög. Vattenpelare på 10000 mm och en ventilationsförmåga på 10000g/m²/24 h.

Epic:

Epic, utvecklat och framtaget av amerikanska Nextec, är en teknologi där textilvävar behandlas med silikon för att bli mer motståndskraftiga mot vind, väta och smuts. Det fina med Epic är att själva väven blir inkapslad med silikon och bildare en barriär istället för det mer traditionella ytskiktet. Detta medför att väven får en bättre slitstyrka och att behandlingen består tvätt efter tvätt. Epic kan du hitta både i bomulls- och syntetplagg.

EVA:

EVA eller rättare sagt Eten-Vinyl Acetat är ett plastmaterial som du kan hitta på en hel del produkter inom outdoor. Skor, kängor, ryggsäckar, liggunderlag etc. I skodon av alla de slag används exempelvis EVA ofta som stötdämpning. Delen Vinyl Acetat kan variera mellan 10-40% där då Eten står för den återstående delen. Materialet i sig har många goda egenskaper som gynnar oss som tycker om att vara ute: slitstarkt, tål låga temperatur, resistent mot sprickor och brytpunkter, luktar knappt något alls och drar inte åt sig vatten så lätt.

eVent:

Är ett membran som används både i kläder, skor och prylar. Det är helt vattentätt och vindtätt och består av otalt små mikroporer som ventilerar ut ångan men håller dig och dina prylar torra. Till skillnad från många andra PU-membraner där ångan släpps genom i två steg via diffusion klarar eVent detta i ett steg vilket de kallar för Direct Venting™ Technology. En effektivare process och risken att du blir blöt på insidan minimeras.

Fiberfill:

Hittar du i fodrade handskar och vantar från småländska varumärket Hestra. Ett isoleringsmaterial i 100% polyester.

Filt:

Textilmaterialet filt framställs på mekanisk väg genom att ett material av djurhår, nästan alltid ull, tvättas och bearbetas så att det får en annan struktur. I processen vrids ullen i 90 grader fram och tillbaka och skapar ett mönster av tråckelstygn som ger materialet dess karaktär. Det går även att framställa filt som består av ull och syntet. Filten måste då innehålla minst 30% ull för att kunna hålla ihop.

FlashDry:

FlashDry™ är utvecklat och framtaget av The North Face. Är en teknologi snarare än ett material där mikroskopiskt små och porösa artiklar tillsätts en textil eller lamineras på ett membran för att påskynda materialets förmåga att transportera bort fukt och därmed hålla dig torr. FlashDry omsluter fibrerna permanent och går aldrig att nöta eller tvätta ur. Enligt The North Face själva är det den mest effektiva metod på marknaden. Finns i några olika varianter beroende på vilken aktivitet plagget i fråga är avsett för.

Fleece:

Är ett syntetiskt tyg som har många likheter med ull men väger mycket mindre. Det är töjbart, mjukt och varmt och väldigt lätt att tvätta. Materialet behåller mycket av sina värmande förmåga även om det är blött. Det har dessutom riktigt bra andningsförmåga. Det är dock känsligt mot hög värme och ska inte torktumlas. Om inte materialet flamskyddsbehandlas är fleece mycket brandfarligt i motsats till ull. Ju högre kvalitet på fleece-materialet desto mindre noppor. Fleece är nästan alltid tillverkat av 100% polyester.

G-1000:

Är Fjällrävens egna väv i en bomull och polyesterblandning som vaxas med Grönlandsvax. Kombinationen ger ett tyg som blir slitstarkt och nöttåligt. Det fina med vaxet är att du kan anpassa ditt plagg precis som du vill ha det. Mer vax ger ett tätare plagg som står emot regn och vind och ökad livslängd. Mindre vax ger mer ventilation och ett svalare plagg. G 1000 togs fram på 60-talet av Fjällrävens grundare Åke Nordinoch och det blev en succé som håller än idag. I skrivande stund finns 5 olika typer av G 1000.

Gore-Tex:

GORE-TEX® har lite slarvigt blivit synonymt med nästan alla vattentäta membran på marknaden och så är ju inte fallet. GORE-TEX® är nämligen produktnamnet på ett speciellt membran utvecklat och framtaget av W. L. Gore & Associates, Inc. Membranet är gjort av expanderad polytetrafluoretylen med mikroporer (1,4 miljarder/cm²) som är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe. Släpper däremot genom vattenmolekyler, dvs ånga, så på så vis blir membranet eller i förlängningen plagget det sitter på, helt vattentätt men ändå ventilerande. Membranet lamineras på insidan av ett yttertyg och skyddas sedan av ett foder på insidan. Samtliga Gore-Tex-membran innehåller ett oljeavvisande ämne som gör att smuts och salter inte täpper igen porerna. För att passa olika typer av plagg och aktiviteter har W. L. Gore & Associates, Inc tagit fram flera membran med skilda egenskaper.

Heatseeker:

Heatseeker är en patenterad syntetfyllning från The North Face. Heatseeker erbjuder mycket värme i förhållande till sin vikt. Heatseeker är mycket tålig och komprimerbar, vilket gör den idealisk för vinterskor och andra produkter som kräver värme utan för mycket bulk.

Kashmir:

Kashmir eller kashmere/cashmere betecknar den fina underullfibern som kommer från Capra hircus lanige, dvs Kashmirgeten, men även från andra arter där ullfibern har likadana egenskaper. Namnet kommer av att ullen ursprungligen kom från tamgetter i Kashmirområdet i norra Indien men idag kommer den mesta ullen från Mongoliet och Inre Mongoliet i Kina. Ullfibern är oerhört tunn, fin och har en lyster som få. Kashmir med högst kvalitet tas från getens hals- och bukparti. I ett miljöperspektiv innebär kashmirproduktionen en del svårigheter. Getterna rycker nämligen upp gräset med rötterna när de betar. I de områden där det finns stor population av getter försvinner det övre skiktet av jorden eftersom ingen vegetation binder den kvar och i en förlängning leder detta till erosion och gräsmarker blir till öken.

Keprotec:

Keprotec eller rättare sagt Schoeller®-keprotec® är ett material tillverkat i någon slags syntetfiber där en aramidfiber med hög dragfasthet, exempelvis kevlar, vävs in för att få en utmärkt slitstyrka. Utvecklades och togs fram främst för att användas inom mc-racing men används numer i ett mycket bredare sammanhang, bland annat i skor, kängor och kläder för friluftsbruk. Möjliga sammansättningar i Keprotec är kevlar, cordura, polyamid och olika slags beläggningar för ökat vind- och vattenmotstånd.

Kerlon:

Är namnet på tältväven i Hillebergs tält. Kerlon finns i fyra olika varianter. 1800, SP, 1200 och 1000. Skillnaden mellan de olika vävarna är förhållandet mellan rivstyrka och vikt. Samtliga vävar är tillverkade av dubbelsidigt silikonbelagd ripstop nylon. Kerlonväven är ansedd som en av de absolut bästa tältvävarna på marknaden.

Kevlar:

Kevlar är en konstfiber och fabriksnamnet är det charmiga para-aramidfiber. Inte vanligt förekommande inom outdoor men en och annat varumärke använder sig av det, exempelvis Klättermusen. Kevlar är fem gånger så vikttåligt som stål men väger väldigt, väldigt lite. Passar därför rätt bra som förstärkning i kläder.

Linne:

Är det vävda tyg som du får av växten lin, eller Linum usitatissimum som den heter på latin. Ett naturmaterial med andra ord. Miljöpåverkan vid framställning av linne är relativt liten i sammanhanget men arbetsprocessen är mycket lång och krävande. Inom friluftsbranschen är inte linne särskilt vanligt förekommande men det finns dock en del klädesplagg för sommarbruk att tillgå. Linne är behagligt på kroppen men har hög absorptionsförmåga och torkar inte lika snabbt som ett syntetmaterial. Kan dock vara bra att använda som reseplagg eller dylikt.

Lycra:

Lycra är en annan benämning på elastan och spandex. Namnet Lycra är ett registrerat varumärke av företaget Invista.

Membrain:

MemBrain® är ett PU-membran framtaget av Marmot tillsammans med Toray Industries. Själva membranet lamineras på väven, är en 2-lagers variant och finns på både sovsäckar och kläder från tillverkaren. Helt vattentätt, har god ventilationsförmåga och är slitstarkt. Membranet har hydrofil karaktär och reducerar den kylande effekt som ofta bildas när kondens blir till ånga.

Mesh:

Är inget material utan en definition på ett tyg eller liknande med tätt placerade hål. Man hittar mesh lite överallt, t ex i fickor på jackor och packpåsar. Oftast använder man det när det behövs cirkulation på luften.

Micro Travel (MT):

Hittar du i många av Fjällrävens kläder i resesortimentet. Materialet är utvecklat och framtaget av Fjällräven och är en textil i mikropolyamid och bomull. Slitstarkt, svalt och mjukt. Micro Travel är en relativt lätt väv och i princip skrynkelfri.

Microfiber:

Microfiber som fiber är tunnare än ett hårstrå som har blivit delat 16 gånger. Alltså jätte, jätte, jättetunt. Microfiber är helt syntetiskt, framställt ur antingen polyester eller nylon och har oftast en trekantig form liknande en tårtbit, så kallad split-fiber. Mellan dessa tårtbitar blir det en massa luft som bidrar till att microfiber får sin extremt goda absorptionsförmåga och möjlighet att dra åt sig smuts. Vikten på en fiber anges ofta i Denier och gränsen för microfiber är 0.9 denier, dvs att 9000 meter fiber väger mindre än 1 gram. Det är inte mycket, det. Förekommer ofta i handdukar för att få bästa möjliga absorption till minsta möjliga vikt.

Modal:

Modal är en regenatfiber. Det vill säga en textil konstfiber framställd av cellulosa. Har liknande egenskaper som viskos men har en högre brottstyrka, både i vått och torrt tillstånd. Är mjukt och har hög absorptionsförmåga och hittas därför oftast i kläder eller handdukar.

Neoprene:

Neoprene är ett syntetiskt gummi med god isolerande förmåga. Materialet används till mycket men är främst känt för användning till våtdräkter och annan dykutrustning.

Nylon:

Efter ett gäng med år av forskning, närmare bestämt sju, upptäckte Wallace Carothers på DuPont att han hade framställt nylon. Året var 1934. Ja, det tog ju ett litet tid att komma fram till just namnet nylon men en konstfiber som liknade silkefiber var i vilket fall uppfunnet. Vatten, luft och stenkol är råmaterial som efter en produktionskedja med otalt antal steg till slut blir till nylon. Egenskaper såsom god elasticitet och slitstyrka gör att nylon är vanligt förekommande inom outdoor och finns i såväl kläder som produkter.

Pittard skinn:

Pittard är ett brittiskt företag som levererar skinn och läder till tillverkare runt om i världen. Dom startade redan 1826 och har utvecklat olika metoder för garvning av läder. Man kan t ex öka slitstyrkan och vattentåligheten. Allt för kunden ska få en produkt som passar deras speciella ändamål. Det finns alltså inte en specifik produkt som heter Pittard skinn, utan det är ett varumärke för flera sorter.

Polyamid

Är en stark syntetfiber med bra elasticitet och relativt slitstark. Fibern absorberar lite fukt och är snabbtorkande, den är dessutom väldigt bra på att hålla formen. Polyamid kallas också ibland för nylon.

Polyester:

Används till otroligt mycket, det används till allt från båtbyggen till läskflaskor. I friluftsvärlden används det framförallt till textilier och då i form av polyesterfiber. Polyesterfibrerna är mycket bra på att transportera fukt samtidigt som det behåller värmen. Det är därför som fleecematerial nästan uteslutande är tillverkat av polyesterfiber. Polyesterfiber började tillverkas på allvar på 50-talet och är idag världens näst viktigaste tygmaterial efter bomull.

Polyeten:

Är den plast som används mest av av alla plaster. Nästan alla kommer i kontakt med polyeten varje dag, på ett eller annat sätt. Man hittar PE som det förkortas i leksaker, flaskor och framför allt i förpackningsmaterial. Dess största fördel är att den är lätt, slagtålig och lätt att forma. HDPE är en förkortning för HighDensity och den används främst till lite stryktåligare saker som t ex: dunkar, leksaker m.m. LDPE står således för LowDensity och den används i mjukare plast, t ex påsar, säckar och kassar. Polyeten tillverkas precis som de flesta andra plaster av olja eller naturgas, en fördel med PE är dock att den är återvinningsbar och går att använda till nya produkter igen.

Polypropylen:

Polypropylen är en plast som är väldigt lik polyeten. Skillnaden är att PP tål värme bättre och är något styvare. Vanliga produkter av polypropylen är flaskor, dunkar och rep. Plasten är återvinningsbar.

Polyuretan:

Är ett syntetiskt material som kan tillverkas i många olika former. Seg, fast, flytande och till och med i skumform kan man använda polyuretane. Därav blir användningsområdet otroligt, nästan oändligt stort. Inom outdoor är PU-beläggningar relativt vanligt. Det innebär att man lägger ett eller två lager polyuretan på t ex en nylonväv, för att öka vattenmotståndet och slitstyrkan.

Primaloft:

Primaloft togs från början fram på beställning i början av 80-talet av USA:s arme som ville ha ett syntetiskt alternativ till gåsdun i sina sovsäckar och kläder. Isoleringen skulle vara jämförbart med dun när det gällde vikten, komprimeringen och värmen. Men också till skillnad från dun bibehålla värmeförmågan om det råkat bli fuktigt. 1989 kom det första plagget till allmän försäljning med den nya fyllningen. 2010 blev Primaloft Bluesign-certifierade. I skrivande stund finns det sju olika varianter av Primaloft. De flesta tillverkas av 100% polyester men finns också som en blandning av 45% polyester och 55% merinoull (Primaloft Yarn).

PVC:

PVC är en förkortning av Polyvinylklorid är en av de vanligaste plastsorterna. Uppfanns på 30-talet och har ofta använts inom byggnadsindustrin. Bland annat till rör, höljen till elkablar och kompositfönster. Inom textilindustrin används PVC ofta som en beläggning på vävar. T ex till regnkläder. Materialet är relativt styvt och därför tillsätter man mjukgörare. Mjukgöraren avdunstar långsamt, det är nästan alltid den som luktar när man tycker att det luktar plast. Det är också avdunstningen som gör att en pvc-belagd regnjacka blir stelare och stelare med åren.

Quickdry:

QUICKDRY™ är ett syntetmaterial som är utvecklat för att ge mesta möjliga komfort i kläder som används under aktiviteter med hög intensitet. Materialets förmåga att transportera fukt och torka snabbt är mycket goda. Quickdry är slitstarkt och även impregnerat för att bli mer vattenresistent. Utvecklat och framtaget av F.O.V. i Borås och är godkänt enligt ÖKO-TEX Standard 100.

Schoeller:

Schoeller är ett schweiziskt företag som tillverkar funktionella textilier. Många av våra varumärken har Schoeller som leverantör av material till t ex byxor. Det finns mängder av olika kvaliteter med olika egenskaper i sortimentet. Allt från tunn stretch till kevlarförstärkta vävar.

Silke:

Silke är ett rent naturmaterial och kommer från kokongen som silkesfjärilens larver spinner in sig i när de förpuppas. Materialet har mycket fina egenskaper som gör att det passar utmärkt för sängkläder. Tack vare att det är naturligt temperaturreglerande värmer det när det är kallt och kyler när det är varmt. Det låter dessutom eventuell fukt passera utan att det binds i materialet. Fibern är naturligt glatt vilket gör att smuts och bakterier får svårare att fastna. Det räcker oftast att vädra t ex lakanet. När silke vävs till ett tyg får det i Sverige namnet siden. Det finns olika kvaliteter på silke, och det är beroende på vilken sorts larv som använts. Mullbärsfjärilen anses ge den bästa kvaliten. Idag kommer det mesta från Asien, men det fanns faktiskt odlingar i Sverige redan på 1700-talet. Det blev dock svårt att konkurrera med Asien rent prismässigt.

Smärting:

Är en mycket kraftig väv som tillverkats av tvinnat bomullsgarn eller polyester/bomullsblandning. Det är i stort sett detsamma som canvas och har liknande användningsområden. t ex segeldukar, skor och väskor.

Spirafill:

Är varumärket Marmots egna syntetfyllning. Det består av en blandning av stora ihåliga spiralformade fibrer som erbjuder loft(volym) och små polyesterfibrer för värme och mjukhet. En bra kombination av låg vikt och mycket värme.

Stål:

Består till största delen av järn. Kol ingår också i varierande mängd. Det är mängden kol som bestämmer slutproduktens egenskaper. Ett stål med mycket kol kan göras starkt, hårt och elastiskt, men det blir också sprödare. Modernt stål innehåller många andra ämnen som ger olika egenskaper beroende på vad materialet ska användas till. T ex ger krom ett rosttrögt stål. Uttrycket "rostfritt stål" är egentligen inte helt sant då allt stål rostar, rosttrögare hade varit närmare sanningen. Det finns massor av olika klassifikationer på stål, t ex brukar förkortningen HRC dyka upp lite då och då. HRC anger materialets hårdhet. Värdet brukar ligga mellan 50-67, ju högre värde desto hårdare. Fördelarna med stål är att det är relativt billigt, nackdelen är vikten.

Thinsulate:

Thinsulate är ett syntetiskt isoleringsmaterial som utvecklats och tillverkas av företaget 3M i samarbete med NASA. Målet var att få fram en isolering till rymddräkterna, som var tunn, varm och inte för bulkig. Den patenterade mikrofibern har en diameter på mindre än 10 mikron. Ungefär 10 gånger mindre än ett människohår. Tack vare att fibern är så liten möjliggörs isolering av mer luft på mindre yta. Thinsulate isolerar även om det utsätts för fukt, tack vare att fibern knappt absorberar nåt alls (mindre än 1%). Materialet finns i en mängd olika varianter och tjocklekar och finns i massor av produkter på marknaden. Handskar, skor, jackor m.m

Titan:

Titan upptäcktes 1791 av prästen och hobbykemisten William Gregor i Cornwall, England. Metallen har kommit starkt på senare år inom friluftsbranschen tack vare sin suveräna kombination av styrka och vikt. Titan är 45% lättare än stål men lika starkt. Det är dock tvärtemot vad många tror faktiskt 60% tyngre än aluminium, men tack vare sin styrka kan man göra t ex grytor i mycket tunt material och på det sättet pressa ner vikten. Nackdelen med titan är priset, det är väldigt dyrt jämfört med aluminium. Detta beror på att framtagning av metallen är väldigt osmidig trots att det är vanligt grundämne. Problemet är att ämnet måste tas fram i vakuum. Dyrt.

Traillix:

Traillix är samlingsnamnet på lättviktsvävarna man hittar i Tentipis Lätt-serie. Väven finns i tre varianter. P är en mycket lätt ripstopförstärkt nylonväv. Den är dubbelsidigt silikonbelagd och UV-skyddad. Färgen är grön och väven är ej ventilerande. B är en ripstopförstärkt polyamidväv. UV-skyddad och dubbelsidigt silikonbelagd. Den är roströd och ej ventilerande. C är den enklare av de tre och är tillverkad av ripstopförstärkt nylon och PU-belagd på ena sidan. Grå färg och ej ventilerande.

Ull:

Ull är ett naturmaterial som med sina egenskaper lämpar sig utmärkt för t ex underställ och strumpor. Ullfibern binder luft och isolerar mycket bra. Det har dessutom riktigt bra fukttransporterande egenskaper och kroppen hålls torr. Även i fuktigt tillstånd värmer ullen. Rent luktmässigt är ull helt outstanding, har man använt underställ i syntet vet man att man inte behöver ha det en lång stund innan det luktar apa. Det problemet minskar betydligt tack vare ämnet Kreatin som finns naturligt i ullen, det bryter ner illaluktande bakterier från huden. Tvärtemot vad många tror funkar ull minst lika bra på sommaren, prova själv ett par ullstrumpor i sommar, du kommer bli överraskad av hur svala fötterna kommer vara. En nackdel kan vara att en del upplever ull som kliande och stickande. Är man inte jättekänslig brukar det försvinna om man väljer att köpa merinoull som har en finare och mjukare kvalité.

Vinylon:

Vinylon är en syntetfiber som har flera egenskaper som påminner om naturliga fiber. T ex sväller materialet om det blir fuktigt vilket gör det nästan helt vattentätt. Det är dessutom oerhört slitstarkt och Fjällrävens storsäljare Kånken är tillverkad av vinylon.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!