Just nu - Fri hemleverans!  Gäller vid köp för minst 995 kr.

Merinoull, denna mjuka, klifria ull som är naturens eget funktionsmaterial!

Det är svårt att undvika ull när man snackar om olika material som värmer. Det är nog något av det varmaste du kan ta på dig från naturens sida, och så finns det många olika som har olika egenskaper. Den finaste av de alla är däremot Merinoull. Den mjuka merinoullen kliar inte och är dessutom också termoreglerande och naturligt antibakteriell. Här nedan kan du läsa mycket mer om den här fina ullen – vi berättar allt du behöver veta.

Merinofår i Spanien

Idag finns omkring en miljard får runt om i världen, fördelade på mer än 200 raser. De största producentländerna är Australien och Nya Zealand och de vanligaste raserna är Lincoln och Merino. Merinofåret ger en mycket fin och krusig ull. Merinofåren har sitt ursprung i Nordafrika och kom troligen till Spanien i slutet av 1100-talet. Handeln med den mjuka, fina ullen blev väldigt betydelsefull för Spanien som behärskade ullmarknaden i århundraden och länge förbjöd utförsel av merinofår. Fåren fick namnet merino på 1400-talet efter de kungliga fårinspektörerna, "merinos".

Ullens fantastiska egenskaper

Ullen har flera olika egenskaper som bidrar till den höga isolationsförmågan: luftigheten i fibern, fiberns fjälliga yta, fettet (lanolinet) som omger fibern samt graden av fuktabsorption.

Krusig struktur
Ullfibrernas krusiga struktur binder stora mängder luft och ger god värmeisolation. Luften mellan fibrerna minskar värmeöverföringen i materialet och har därmed en isolerande effekt, både mot värme och mot kyla. Ökad mängd krusningar ger alltså ökad isolation. Merinoull kan ha upp till 40 krusningar per centimeter vilket ger en hög grad av isolation. Krusningarna i fibrerna gör dessutom att det blir färre kontaktpunkter mellan materialet och huden, vilket också är en fördel då det gäller att binda luft.

Hygroskopiska egenskaper
Ull är hygroskopiskt vilket betyder att det anpassar den inre fuktigheten till omgivningen. Ökad luftfuktighet ger ökad fiberfuktighet. Ullen kan hålla fukt både i och mellan fibrerna vilket kan jämföras med syntetiska fibrer som kan hålla fukt antingen i eller mellan fibrerna. Vid ökad aktivitet eller höjd temperatur i omgivningen producerar kroppen svett för att kyla sig och fukthalten ökar. Luften som är bunden runt ullen får då större värmeledningsförmåga och ullens isolerande verkan minskar. Ju torrare luft i mellanrummen desto mer isolerar ullen. Graden av isolation justerar sig alltså efter kroppens temperatur och fuktighet.

Dessutom har fibrernas proteinkärna ett vattenavstötande skal som hindrar flytande vätska att tränga in i fibern. När fuktigheten blir högre innanför ullplagget än utanför arbetar ullen aktivt för att absorbera fukten och transportera den genom materialet tills att det uppstår jämvikt på båda sidor. Genom att fuktigheten transporteras till utsidan av plagget ökar värmeisolationen och man håller sig varm.

Hög absorptionsvärme
Värmen som utvecklas av ett textilt material vid fuktabsorption kallas absorptionsvärme. Energi frigörs när vattenmolekylerna sänker hastigheten då de går in i fibern. Det gör att man känner sig varm när ett plagg blir fuktigt. Ull har en mycket hög absorptionsvärme och kan absorbera fukt upp till 30 % av sin egen vikt utan att den känns fuktig eller förlorar sin form.

Kliar ullen?

Upplever du att ullen kliar? Ullfiberns yta är täckt av små fjäll som gör att ullplagg kan filta sig vid tvätt. Fjällen kan avlägsnas genom behandling och ullen blir då maskintvättbar. Mikrontalet, dvs fiberns grovlek i tusendels millimeter, där fin ull är mellan 17 och 23 mikron, används som ett kvalitetskriterium. Då ull upplevs som stickigt beror det på att det finns grova fibrer i ullen som inte viker undan för huden utan sticker rakt på. Ju finfibrigare ull desto mjukare upplever vi den. Grova fibrer på över 28 mikron kan kännas stickiga.

Tvättråd för merinoull

Ullplagg behöver inte tvättas ofta, utan kan med gott resultat vädras i fuktig väderlek. Vattenångan som passerar genom plagget tar med sig smutspartiklar och dålig lukt.

Ullen håller sig torr
Fukt på ytan av textil gynnar bakterietillväxten men ullfiberns yta håller sig relativt torr. Ullfiberns kärna absorberar stora mängder fukt som ånga samtidigt som skalet på fibern avvisar fukt i flytande form.

Självrengörande effekt
Kärnan i ullfibern består av två olika celltyper som absorberar olika mängd fukt vilket gör att den ena sväller mer än den andra. Det medför att de är i konstant friktionsrörelse mot varandra. Denna egenskap skapar en mekanisk självrengörande effekt.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!