Rätt strumpor är viktigt. En del gör misstaget att lägga mycket möda och tid på att välja rätt skor, men strumporna blir de man har tillhands. Men rätt strumpa till rätt användning och rätt sko eller känga är viktigt. Så vad ska man tänka på? Vi kan börja med att kika på materialen:

Bomullsstrumpor

Bomullsstrumpan dominerar i antal i de flesta garderober. Men den bör du inte använda i någons situation där du inte vill binda fukt. Ger du dig ut på vandring med ett par rena bomullsstrumpor i ett par Gore-Tex-kängor kommer du få svettiga fötter vilket kan leda till skavsår och också till att du fryser om du blir kall igen då bomull värmer dåligt när det är fuktigt.
Slittålighet på pluskontot men lämna dem hemma på vandring och annan fysisk aktivitet.

Syntetstrumpor

En bra syntetisk strumpa ventilerar fukt effektivt och har en tight bra passform. Värmer inte så bra. Ett bra alternativ för träning på sommarhalvåret.

Ullstrumpor

Ull har fantastiska egenskaper som passar bra för t ex vandring. Värmer gott vid kyla, även om de skulle bli blöta. Svalkar i värme och kanske bäst av allt på långa vandringar, även efter en tuff dag räcker det att vädra strumporna i friska luften litegrann för att det inte ska lukta. Så i princip räcker det att ha 2 par strumpor med dig. Eller 4 par om du kör dubbla på fötterna för bästa komfort och för att undvika skavsår. Merinoullen är den finaste ullen med de bästa egenskaperna.
En nackdel med en ren ullstrumpa är att passformen är svår att få tight. Och tänk på att du inte bör tvätta ullstrumpor varmare än 30 grader och gärna inställt på ulltvättprogram.

Ull/Syntet

Ja, ofta blandar man dessa material för att kombinera de bästa egenskaperna. Då kan man skapa strumpor som värmer bra, även när de blir blöta, inte tar åt sig lukt, är komfortabla och har god passform. Även dessa blandstrumpor kallas ofta för Ull-, Merino-, eller Wool-.
Märk väl att man oftast alltså inte är ute efter strumpor med 100% ull, många tror ”ju mer ull desto bättre” men så behöver det alltså inte vara.

Så beroende på aktivitet och årstid så behöver du olika strumpor. Och kanske några olika till samma tillfälle ibland. Som nämnts ovan är det på längre vandringar klokt att ha 2 par strumpor på fötterna. Den inre strumpan är med fördel en riktigt tunn strumpa med ull och den yttre en ullstrumpa där tjockleken bestäms av årstid och din personliga komforttemperatur. Fördelen med dubbla strumpor är att du minskar risken för skavsår, friktionen blir främst mellan strumporna stället för mellan strumpa och fot.

Sen finns ju även specialstrumpor som kompressionsstrumpor som är mycket populära för träning och vattentäta strumpor för tuffare turer på land eller kanske en kajak-tur. Men det viktigaste rådet är att inte göra som många andra och se strumporna som en mindre viktig detalj. Detaljer är inte alltid en småsak och låter du strumporna bli den svagaste delen i din utrustning kan det förstöra din aktivitet trots att du varit noggrann med allt annat som du förmodligen lagt betydligt mer pengar på…

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!