Rusta dina barn för ett lekfullt liv utomhus

Som vuxen ser du självklart fördelarna med funktionella kläder och utrustning för just det friluftsliv du ägnar dig åt. Kläder och utrustning för barnens friluftsliv blir ofta en kompromiss på ett eller annat sätt. Lite ärvt, lite slitet och ibland kanske inte helt funktionellt och så ska det förstås vara.

Men precis som för vuxna, gör rätt grejer skillnad – ett varmt, torrt och glatt barn är ett kvitto på att sakerna fungerar. Vi kan se när det fungerar eller inte. Allra tydligast är det på ett dagis när det är kallt ute. Funktionella plagg som kan kombineras i olika lager efter temperatur och väderlek eller en lätt och smidig dunjacka gör att barnet kan leka och röra på sig obehindrat. En tjock och fodrad overall må vara varm, men passar inte i alla väder och kan i värsta fall hämma barnets lek.

Vad ska man fokusera på?

Att göra rätt val på just några extra viktiga detaljer är ett bra sätt att tänka. Alla föräldrar vet hur viktiga overallen och galonstället är för vardagen. För barnens uteliv är det bra att satsa på ett underställ och sockor i merinoull. Den funktionella ullen är behaglig i alla väder och värmer även i fuktigt tillstånd. Ett bra regnställ som kan användas i lager-på-lager är allsidigt. En funktionsbyxa i softshell är ett bra plagg för barn. Det är både slitstarkt, snabbtorkande och vindtätt, samtidigt som det andas. En dunjacka är ett utmärkt förstärkningsplagg för vår och höst men också ett plagg som barnen leker lätt och rörligt i under vintern. Riktigt bra och slitstarka vantar är ett måste – leker gör man ju med kroppen och händerna, eller hur?

Ditt barn har säkert redan en egen ryggsäck. Men när det är dags att köpa en ny är det värt att överväga till exempel en ställbar rygglängd. Till skillnad mot oss vuxna som växt färdigt drar barnen iväg för varje år. En välgjord ryggsäck för dagsäventyr med ställbar rygglängd ger inte bara barnen bättre komfort den kommer också att fungera längre – det gillar vi.

Upplagt för äventyr

Det finns oändligt med saker att upptäcka i naturen i din närhet tillsammans med barnen. Det är faktiskt bara din fantasi och upptäckarglädje som vuxen som sätter gränser. Vi slår ett slag för enkla äventyr med familjen, nära där du bor.

Beroende på barnens ålder kan ryggsäcken packas med lupp, insektshåv, kniv, tändstål, pannlampa, spork och kåsa och en egen sovsäck.

Att sova och laga mat tillsammans hela familjen i tält eller vindskydd är något barn älskar. Gör barnen uppmärksamma på naturens ljud, en stjärnhimmel eller solens läge vid lunchtid. Barnen suger i sig kunskapen och tar sedan vid på nästa lilla äventyr precis där ni slutat. Förbered dig på nya frågor. Små enkla saker som en eld, bananer med choklad i glöden och en saga i pannlampans sken gör dig själv lycklig och ger barnen minnen för livet.

För dig som behöver lite hjälp med uppslag finns idag en uppsjö med naturböcker speciellt för barn om till exempel djurspår, växter, överlevnad, matlagning, uteliv, eld och annat spännande som ni kan upptäcka tillsammans. Leta spår eller gissa bajset. Lär barnen tända en eldstad eller använda kniv ansvarsfullt. Ta dig tid att vända på en sten och leta rätt på insekterna som gömmer sig där i en bok och kryssa av i ett block. Titta på blad och växter med en flora. Barn gillar att samla och leta. Åk på en viltsafari nära dig. Fråga en jägare var det kan vara bra och ta dig upp i gryningen och ge dig ut på småvägarna. Frukosten är förstås med i ryggsäcken.

Och glöm för allt i världen inte chokladen och russinen, pappa kan lätt bli gnällig om det blir för långt mellan måltiderna.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!