Så vandrar du med barn

Låt barnen följa med på vandringen och upptäcka naturen! Kom bara ihåg att göra det på deras villkor och anpassa turerna efter barnens behov och gränser. Här kommer några tips för en lyckad vandring tillsammans med barn.

En kul start och aktiviteter längs vägen

Starta vandringen med något extra minnesvärt, kanske med ett dopp i sjön eller en tur med en linbana? Planera roliga aktiviteter, uppdrag och delmål under vandringens gång. Våga låta barnen komma med egna idéer. Detta innebär kanske extra planering och mycket extra tid än om du vandrar utan barn, men det är väl värt att hålla barnens humör och energinivå uppe.

"När är vi framme?"

Berätta för barnen hur lång turen kommer bli, vad som finns att se längs vägen och när det är dags för fikapauser. Med rätt förväntningar på turen är det enklare att hålla mod och humör uppe.

Pausa oftare

Planera in fler pauser än om du vandrar i sällskap av enbart vuxna. Ett fikastopp eller en lek på några minuter kan göra susen för trötta barnfötter och humöret.

Motivation

Sjung en sång medan ni går, något som har en bra takt och får upp humöret. Man komma överraskande mycket längre om man bara har kul undervägs. Lek och sjung på vägen mot målet. Även för vuxna kan det vara extra motiverande med ett slutmål. Ni kanske ska nå en topp, hitta en gömd sjö eller stanna vid en grillplats och fika.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!