Just nu - Fri hemleverans!  Gäller vid köp för minst 995 kr.

När man har köpt ett par nya skor måste man komma ihåg att ta hand om dem på bästa möjliga sätt för att de ska kunna hålla så länge som möjligt.

Det många gör fel är att de förväntar sig att skorna ska sitta som gjutna och göra sitt jobb så snart du tar ut dem ur kartongen, men så är inte fallet. Man måste faktiskt ta hand om sina skor och kängor, både före och efter man använder dem första gången. Här har vi samlat lite tips och tricks kring hur du ska behandla dem för bästa möjliga resultat.

Första steget för din skovård

När man har köpt nya skor finns det några saker man bör göra för att skorna ska hålla länge och även sitta bekvämt på fötterna. Vårt första råd är därför att du sätter på dig dina nya skor inomhus och går runt med dem. På så sätt börjar dina skor forma sig efter dina fötter. Använd dem varsamt i några timmar och låt sedan skorna vila. Använder du dina skor ofta är det viktigt att du tänker på att de måste vila, så undvik att använda dem två dagar i rad. En bra tumregel är att du kan bära dina skor i en dag, men därefter borde de få vila i två dagar.

Impregnera skorna regelbundet!

Nästa steg i processen är att impregnera dina skor, något man gör innan man använder dem första gången och sedan regelbundet efteråt. Detta gör man oavsett material, för att skorna ska få en osynlig men extremt vattenavvisande yta!

Det finns många olika sätt att impregnera, men det mest effektiva måste nog vara en impregneringsspray – det är bara att spraya på skon och låta den torka. Vill du ha extra skydd kan du upprepa och låta skorna torka igen. Det är oerhört viktigt att de får torka helt, annars kan skyddet försvagas rejält. Skor och kängor i läder bör även behandlas med vax eller fett för maximalt skydd. Man tänker kanske att de två är samma sak, men så är det inte. Vaxet lägger sig på ytan och bildar ett tunt skikt som skyddar mod fukt och väta, medan fettet tränger in i djupet på lädret där det både mättar och mjukgör. Var alltid extra noggrann vid sömmar och i skarvar, glöm inte plösen och kom ihåg att vaxa hakarna på skon också, eftersom det kan motverka och skydda mot rost.

Även om man ska impregnera nästan alla skor man har köpt, så måste man vara uppmärksam på att man använder rätt impregnering till rätt material. Det finns impregneringsspray som funkar till läder, men det kan du inte använda på ett syntetmaterial då det kan förstöra skornas yta. Även skor med Gore-Tex membranteknik måste impregneras. De enda skorna man inte ska impregnera är lackat läder och gummistövlar.

Gummistövlar är redan vattentäta och du tar enkelt hand om dem genom att tvätta av dem efter varje användning med vatten och tvål, för att sedan låta dem torka i rumstemperatur. Tvål innehåller glycerin, vilket hjälper till att hålla gummit mjukt och smidigt. Kom ihåg att du aldrig ska försöka torka dina gummistövlar intill ett värmeelement eller i ett torkskåp! För att gummit inte ska torka ut och börja spricka, så rekommenderar vi att du använder en så kallad ”rubber conditioner”. Den skapar en osynlig hinna som skyddar mot solljus, smuts och vatten. Fräscha upp stövlarna genom att putsa dem med ett silikonbaserat lösningsmedel.

Håll dina skor rena!

Inga skor, inte ens kängor, gillar smuts! Därför är det väldigt viktigt att man borstar av allt smuts och låter skorna torka helt innan man ställer undan dem efter användning. Vet man med sig själv att man inte ska ta fram kängorna på ett tag borde man också smörja in dem med ett sista lager vax eller fett, så att de inte torkar ut och börjar spricka under förvaring. Har du väntat för länge med att återfukta skorna och låtit det gå så långt att du fått problem med så kallad torröta, så är det tyvärr inget mer att göra åt saken – skorna är då bortom all räddning.

Du måste alltid göra rent skorna innan behandling, annars kommer inte behandlingen ha någon effekt. Dra ur skosnören och innersulor samt peta bort eventuella småstenar, grus och likande i sulorna. Borsta sedan av skorna med lite ljummet vatten och en mjuk borste eller en fuktig trasa, beroende på material, för att få bort det värsta av smutsen. Det är även smart att borsta av och skölja ur insidan av skorna för att bli av med saltkristaller, bakterier och dålig svettlukt.

Blir dina skor blöta, antingen när du är ute på vandring med fuktigt underlag eller vid tvätt, så är det alltid bäst att ta ur innersulorna och torka skorna i rumstemperatur. För ett snabbare och mer effektivt resultat kan du fylla skorna med vanligt tidningspapper som kommer suga åt sig fukten. Vi har sagt det förr och vi säger det igen: torka aldrig skorna bredvid ett värmeelement eller i ett torkskåp! Då kan de torka ut och spricka samt förlora sin form. För att hjälpa skorna att hålla sin form kan man med fördel investera i ett skoblock. Köper man ett skoblock i cederträ håller skorna inte bara formen, träet drar även åt sig dålig lukt så att dina skor håller sig fräscha till nästa gång de ska användas.

Vi hjälper dig!

Följer du alla dessa tips och tricks kan du vara säker på att alla dina skor kommer hålla i åratal framöver. Har du några tankar eller funderingar kring skovård är du välkommen att kontakta vår kundtjänst. Vi på Outnorth vill att du ska få den hjälp och inspiration du behöver för att trivas utomhus och i naturen!

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!