Här på Outnorth jobbar vi hårt med att få fler människor att vistas utomhus – och rätt byxor kan vara avgörande för den bästa möjliga upplevelsen, vare sig du ska vandra i skog och mark eller åka skidor. Här nedan har vi samlat våra allra bästa tips kring hur du väljer byxor som passar just dig och dina aktiviteter.

Det finns ett stort, nästintill oändligt, utbud av byxor till friluftsliv och utomhusaktiviteter, så det första du måste börja tänka på är vad du ska använda dina byxor till. Vissa är gjorda för att hålla dig torr och bekväm ute på vandring, medan andra andas bra och passar bättre till sommarens alla utflykter. Är man ute efter byxor till skidåkningen måste byxorna hålla dig både torr och varm utan att de hindrar dig från att röra dig fritt.

När du har tänkt igenom vad du ska ha dina byxor till, så är det dags att börja tänka på vilka funktioner du tycker är viktigast till just ditt ändamål. Är det till exempel viktigt att byxorna är vattentäta? Behöver du slittåliga byxor som tål en hel del? Ska de andas eller hålla på värmen? Allt detta är oerhört viktigt för hur din upplevelse kommer bli. Som vi brukar säga här uppe i nord: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder!

Friluftsbyxor, skalbyxor eller regnbyxor?

Här uppe i Norden har vi ett mycket skiftande väder och det kan ofta bli väldigt blött, nästan oavsett vilken tid på året det är. Är man då också mycket ute i skog och mark, så vet man att det kan bli riktigt blött och kallt om man inte har på sig rätt byxor som skyddar mot allt vädergudarna kan tänkas kasta mot en.

Friluftsbyxor är kanske inte alltid vattentäta, men de är väldigt slittåliga och du hittar vanligtvis också ett vattentätt skydd på knäna. Vissa byxor är även försedda med vattentätt skydd på rumpan och vaderna, så att du kan sätta dig ned utan att bli blöt och vandra i blött gräs utan några större besvär. Perfekta till sommarens alla utflykter.

När hösten börjar dra sig in över landet, så kommer det även med en hel del fukt och regn. Det är nu du bör investera i ett par riktiga regnbyxor. Alla svenskar som gillar vistas utomhus måste ha minst ett par att dra på sig när himlen öppnar sig.

Det är däremot inte alltid nog med bara ett par regnbyxor under hösten, och inte minst vintern. Då vill man gärna ha ett par byxor som tål mycket och samtidigt också är vattentäta. Då är det skalbyxor man ska ha! Skalbyxor är väldigt användbara för aktiva människor som gillar vistas i naturen. De kommer ofta med 2- eller 3-lagers membranteknik som andas samt att byxorna vanligtvis är vattentäta och extremt slitstarka. Många av dessa kan man använda hela året runt och de kan även vara lämpliga som skidbyxor.

Vinter, snö och skidåkning

Skidbyxorna är en väldigt viktig del i din utrustning så vi börjar med vad du INTE ska göra. Åk absolut inte i jeans eller mjukisbyxor. Om du inte är världens bästa åkare och är 100% säker på att du aldrig kommer ramla, så är jeans ett väldigt dåligt val som skidbyxor. Du kommer ramla och jeansen kommer bli blöta och sen kommer du frysa resten av den skidturen.

Skidbyxor är vind- och vattentäta och ofta är de även fodrade så de håller värmen bra. Många byxor går även högt upp mot bröstkorgen och har hängslen så de inte riskerar att åka ner. På detta sätt håller du snön borta när du gör din ofrånkomliga praktvurpa. Vid lite kallare väder kan det löna sig med ett extra värmande underställ som komplement till skidbyxorna.

Skalbyxor ger mest skydd från väder och vind. De är vind- och vattentäta med hög andningsförmåga men har ingen isolering. Den höga andningsförmågan gör att de lämpar sig väl för den lite mer aktiva skid- eller snowboardåkaren. Skalbyxor är den lättaste typen av skidbyxor och de ger dig maximal rörlighet. Eftersom de inte har något värmande skikt rekommenderas ett tjockare underställ till skalbyxorna.

Skillnaden mellan jaktbyxor och andra friluftsbyxor

Jaktbyxor är generellt kraftigare än exempelvis vanliga vandringsbyxor. Många jaktbyxor är tillverkade i ett tyst material och ofta gjorda av Gore-Tex eller annat vattenavvisande material. Flera byxor är även utrustade med visst skydd och slitstarka knän som kan komma väl till pass under jakten.

Eftersom jakt främst sker under höst och vinter är byxor som är utformade för jakt generellt varmare än andra friluftsbyxor. Moderna vandringsbyxor är ofta ganska tajt skurna medan jaktbyxor är mer luftigt sydda. Givetvis finns även jaktbyxor i tajtare modell för dig som föredrar det.

Om du är rörlig när du jagar är smidighet viktigt likväl som att byxorna är tysta och inte ger i från sig för mycket ljud när du rör dig. Dessa egenskaper hittar du på flera av de modeller vi säljer. Givetvis fungerar de flesta jaktbyxor även att använda till vandring eller annat friluftsliv.

Vi hjälper dig

Oavsett vilka byxor du behöver och vad du har tänkt använda dem till, så hittar du dem här hos oss. Har du några funderingar eller frågor, tveka inte att höra av dig till vår kundtjänst. Vi på Outnorth vill att du ska få den hjälp och inspiration du behöver för att trivas utomhus och i naturen!

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!