Välj rätt kläder till träningen

Under ett träningspass är det meningen att du ska svettas. Det är kroppens sätt att göra sig av med värme som bildas när musklerna omsätter glukos till energi. Om kroppen blir för varm kan den inte längre jobba optimalt. Det finns vissa delar på kroppen som är extra bra på att göra sig av med värme. De flesta känner till huvud och fötter men även rygg och armhålor är ställen på kroppen som behöver extra ventilation.

Material, passform och andningsförmåga

När du då ska klä dig inför ett träningspass bör du tänka på att välja material som transporterar bort fukten eller har en god andningsförmåga. Det är först när svetten lämnar huden som värmen ”försvinner”. Material som suger åt sig vätskan på ett bra sätt är ull eller polyester. Undvik bomull, materialet har inte samma andningsförmåga som andra material. Yttre plagg får gärna motstå vind men bör ha meshpaneler eller öppna partier på ställen där de behövs. Lager på lager gäller även när du tränar men det är bättre att du klär dig svalare, första 10 minuterna är det bättre du fryser något. Kläderna ska ha bra passform och sitta på plats. Tights bör ha resår eller band i midjan så de inte åker ner. En jacka ska ge dig optimal rörelsefrihet men det betyder inte nödvändigtvis att den behöver vara väldigt slapp. Strumpor är en viktig accessoar, dina fötter behöver andas! Välj material i dina strumpor med god andningsförmåga. Undvik skavsår genom att välja en bättre strumpa.

Klä dig i rätt mindset!

Sist men inte minst. Att känna sig snabb och stark i sina träningskläder ökar automatiskt prestationen. Det finns ingen forskning om detta men vi hävdar att du klär dig i ett mindset!

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!