Välj rätt paddel

Det finns många paddlar att välja på, i alla möjliga varianter, färger, längder, bladstorlekar med mera. Här ska vi försöka reda ut begreppen lite för att förenkla ditt val. Eftersom det blir många paddeltag på en tur kan det vara all idé att lägga lite extra tid på att välja en paddel som du trivs med och som passar dig.

Formen - Smal eller bred paddel?

Ett smalt paddelblad är mer långsmalt i formen och ett brett eller högt är mer kort och tjockt. Enkelt uttryckt används en paddel med breda blad vid högre paddelföring och lämpar sig bättre för starkare personer. Ett brett blad lämpar sig oftast även bättre för manövrering, surf och kraftfull paddling. Smala blad passar generellt de flesta, i alla fall till att börja med. Ett smalt paddelblad är mer skonsamt för kroppen och går lite mjukare i vattnet.

Längden

Längden spelar såklart också in. Här beror det delvis på hur lång man är, hur bred kajak man har osv. Ju längre paddel desto trögare kan man säga. Förr sa man ofta att man skulle kunna ställa paddeln på marken och sen nå upp och ta om bladet. Fast då får man ofta en väldigt lång paddel med dagens mått. De flesta mår nog bäst med en paddel kring 220cm. Har man en bred enmanskajak, faltkajak eller dubbelkajak vill man kanske upp mot 230cm eller kanske över. Likaså om man är lång, då får man också gå upp i längd. För surf, lek och manövrering föredrar många en kortare paddel så då kanske 215 eller kortare är lagom. Fler och fler paddlar är förlängningsbara, det är väldigt smidigt då man lätt kan variera längden, kanske den korta vid motvind och lek och den långa vid medvind.

Delbar eller inte?

Många paddlar finns som antingen hela eller delbara. De delbara är vanligtvis delbara i två delar med delningen på mitten. För själva paddlingens skull märks det ingen större skillnad mellan en hel eller en delbar paddel. Den stora smidigheten med delbar paddel är att den är mycket lättare att transportera och förvara. Både enklare att få in i garderoben hemma, i bilen eller om den ska transporteras på/i kajaken. Delningen väger förvisso lite extra, men smidigheten med en delbar är oftast värd den extra tyngden.

Vikten

Några hundra gram hit eller dit spelar väl ingen större roll? Eller? Man lyfter paddeln många gånger under en paddeldag så visst spelar grammen in. Lättare är alltid skönare, men oftast något mer ömtåligt. Och visst känner man skillnad bara man får en 600 grams paddel i händerna efter att ha hållit i en som väger ett kilo. Sen är det nog så i slutändan att en bättre teknik gör större skillnad än en lättare paddel.

Material

Paddlar görs i alla möjliga material men det vanligaste är gjuten plast eller laminerade material. Helgjutna plastblad gjuts relativt enkelt i en form och ger tåliga paddlar som håller länge, dock blir de gärna lite tyngre. Med laminerade material använder man någon typ av lamineringsmaterial som glasfiber eller kolfiber som mättas med till exempel epoxi och sedan formas. Dessa paddlar går att göra tunnare och blir lättare. Det är en mer krävande tillverkning vilket gör att det kostar mer.

Lägg gärna lite pengar på en bra paddel. Paddeln är som sagt viktig och kan snabbt bli en kompis i nöd och lust (eller i alla fall på plattvatten och vågor...). Lägger man en tusenlapp eller två extra på en paddel märker man stor skillnad då man får en lättare och skönare paddel. Lägger man samma summa extra på en kajak märks det knappt.

Paddla lugnt!

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!