Just nu - Fri hemleverans!  Gäller vid köp för minst 995 kr.

Blank

Hur väljer man rätt rullskidor?

Många avslutar längdskidsäsongen efter Vasaloppet men egentligen är det då säsongen tar vid igen för att bygga upp grundfysiken inför nästa säsong. Inom längdskidåkning har det blivit mer fokus på stakåkning och med det har även antalet rullskidåkare ökat eftersom många har upptäckt vilket effektivt sätt det är att träna upp sin stakteknik på. Rullskidåkning ger dig inte bara en specifik skidträning utan även en skonsam träning för hela kroppen som varken cykling eller löpning kan erbjuda.

Vilken skida ska du välja, skate eller klassisk?

Är du i tvivel om vilka rullskidor du ska köpa? Rullskidorna bygger på samma princip som vanliga längdskidor där vi skiljer mellan två olika: skate (fristil) och klassisk stil.

Klassiska skidor:
De klassiska skidorna har mindre och bredare hjul som ger en bra stabilitet och vibrationsdämpning. Dessa egenskaper gör att den klassiska skidan lämpar sig bättre till stakträningen än vad skateskidan gör. Dessutom har den klassiska skidan en backspärr på ett av hjulen som förhindrar att skidan rullar bakåt. Backspärren ger superbt fäste men gör det enklare att fuska med tekniken. Tänk därför lite extra på tekniken i alla moment när du kör klassisk stil och att det blir så likt din vanliga längdskidåkningsteknik som möjligt.

Skate-skidor
Skateskidorna är mer instabila än de klassiska pga en kortare längd och hjul som både är högre och smalare. Farten blir dock högre. Dessa egenskaper gör att det blir lättare att svänga och bromsa. Skateskidornas egenskaper gör det även lättare att hitta känslan från längdskidåkningen vilket gör åkningen mer realistisk och uppmuntrar inte heller till slarv med tekniken.

Kombiskidor
Det finns även något som heter kombiskidor. Detta är en egentligen en klassisk skida som är lite kortare. Detta är ett bra alternativ till dig som både vill åka klassiskt och skate, men bara vill eller har möjlighet att köpa ett par skidor. Dock får du något sämre egenskaper än om du hade valt en ren klassisk eller skateskida.

Material:

Rullskidor tillverkas huvudsakligen i tre olika material: aluminium, kolfiber eller glasfiberförstärkt trä. En stomme i kolfiber eller trä har mer vibrationsdämpande egenskaper än en aluminiumstomme vilket ger en skönare komfort vid åkning. Kolfiber och aluminiumskidorna har en längre livstid än vad träskidorna har eftersom de snabbare tappar sina egenskaper. En skida med aluminiumstomme är oftast alltid ett billigare alternativ.

Så vilka ska du välja? Valet är upp till dig, klassisk stil eller skateåkning, eller båda? Som nybörjare kan du absolut välja ett par skateskidor bara att du har vetskapen om att de inte är lika stabila som de klassiska skidorna. Är du en något tyngre åkare så ska du helst välja en skida med trästomme. En kolfiber och aluminiumstomme tål inte samma belastning och kan knäckas. Vissa leverantörer har viktrekommendationer för åkaren på sina skidor men inte alla och då passar de alla åkare.

Vilka hjul ska jag välja?

Rullskidshjul finns med olika rullmotstånd, 1, 2, 3 och 4. De flesta skidorna levereras med standardrullmotstånd vilket är 2. Dessa passar och används av de flesta eftersom de rullar tillräckligt snabbt och ger en god komfort. Hjul med rullmotstånd 1 är lite hårdare än standardhjulen (2) och rullar därför lite snabbare. De hjul med rullmotstånd 3 är mjukare och ger mer motstånd vilket gör att du får kämpa lite mer vid stakningen. Rullmotstånd 4 är ännu mjukare och därmed tyngre att staka.

Ett par standardhjul varar i normalfall i flera säsonger men för att få ett jämnt slitage som möjligt rekommenderar vi att du skiftar skidorna mellan fötterna med jämna mellanrum.

Val av bindningar

När det kommer till bindningar för rullskidåkning gäller samma bindningssystem som för längdskidåkning, dvs Salomons SNS-system och Rottefellas NNN-system. När det gäller Salomons SNS system finns det fler tillverkare som exempelvis Oneway som använder sig av bindningssystemet. NNN och SNS systemen ser lite olika ut och därför passar inte alla pjäxor till alla system. Pjäxor från Alpina, Fischer, Madshus eller Rossignol passar enbart till Rottefellas NNN-system och pjäxor från Salomon, Atomic och Oneway passar enbart till Salomons SNS-system.

Stavar och stavspetsar

När det gäller stavar kan du använda dina vanliga längdåkningsstavar men du bör byta ut spetsen mot en stavspets anpassad för rullskidåkning. Man kan även köpa sig en stav anpassad för rullskidåkning som då redan har försetts med rätt spets. Börjar spetsarna kännas slöa kan det vara läge att vässa dem med ett bryne. Är stålet helt slut behöver du byta ut dem. Det kan även vara en bra idé att ta med en extra spets under turen om en olycka skulle vara framme.

Så byter du ut spetsarna
För att byta ut spetsarna måste du först värma upp limmet som fäster spetsarna på staven. Detta gör du antingen med en värmepistol eller genom att koka dem i varmt vatten. Sen är det bara att dra av spetsen. För att få den nya spetsen att fästa använder du dig av limpistol och trycker dit den nya spetsen och låter den härda en stund till limmet har stelnat.

Längd på stavarna
Vilken längd på stavarna ska du ha? Det vi rekommenderar är att ska du åka klassiskt så ska du välja en stav som är 30cm kortare än din kroppslängd och vid skate bör du välja en som är 20 cm kortare än din kroppslängd.

Rullskidspjäxor

Många väljer att använda sina vanliga längdskidåkningspjäxor när de kör rullskidor. Det går alldeles utmärkt men tänk på att rullskidåkningen sliter en del på pjäxorna pga. smuts och grus. Det finns även speciella rullskidåkningspjäxor som har en bättre ventilation, torkar snabbare och lämpar sig till varmare klimat. De är även mer vridstyva vilket underlättar när du behöver bromsa samt att de är lite mer slitstarka än de traditionella längdskidåkningspjäxorna. Många väljer ändå att köra med sina vanliga pjäxor för att få dem mer inkörda till vintersäsongen. Vill du ha ytterligare stabilitet när du kör? Köp en kombipjäxa.

Andra tillbehör

Eftersom rullskidåkning sker ute i trafiken och bland bilar är det bra att använda hjälm och kläder som gör att du syns, gärna med mycket reflexer. Handskar är också att föredra för att undvika att få skav från stavarna och om du skulle ramla.

Tips från Marcus Hellner

Marcus Hellner tipsar om vad du bör tänka på när du ska köpa dina nya rullskidor. I videon nedan berättar han om vilka hjul, stommar och skidor proffsen föredrar, för att underlätta ditt val av rullskidutrustning.
Kom igång med rullskidåkningen idag!

Blank
Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!