Välj rätt sovsäck och liggunderlag för just ditt äventyr

Att välja sovsäck och liggunderlag är inte det lättaste då det är mycket att tänka på gällande funktion och prestanda. Finns det något bättre att kunna sova skönt efter en lång vandringstur på fjället? Rätt sovsäck och rätt liggunderlag är avgörande för en god natts sömn ute i det fria.

Blank
Blank

Vilken sovsäck passar mig?

När du är ska köpa sovsäck så är det i huvudsak två viktiga områden som du behöver förhålla dig till: Under vilken eller vilka säsonger ska sovsäcken användas? Ska du välja dun eller syntet?

Vår, sommar, höst eller vinter?

Tyvärr kan du inte välja en sovsäck som du komfortabelt kommer kunna sova i hela året runt. En sovsäck tänkt till vinterhalvåret kommer bli på tok för varm under sommaren och du kommer dessutom släpa runt på onödigt mycket vikt. Nej, det gäller (som på så många andra områden) att välja säck efter då du använder den mest.

3-säsongssovsäck kan användas både vår, sommar och höst. Oftast brukar konforttemperaturen på dessa säckar ligga mellan -10°C till 0°C.

Sommarsovsäckar lämpade för sommarbruk ligger oftast på +5°C till +15°C i komforttemperatur och passar även mycket bra att ha med på resan eller att ha inomhus.

En vintersovsäck lämpad för en skandinavisk vinter bör klara runt -15°C. Dessa sovsäckar har oftast en värmekrage som åtdragen förhindrar att varm luft letar sig ut.

Temperaturgränser enligt EN 13537

Alla sovsäckar, med få undantag, hos oss här på Outnorth är temperaturtestade enligt europeisk standard, EN 13537. Enligt standardiseringen finns det tre viktiga temperaturangivelser att förhålla sig till:

T comf - lägsta komforttemperatur för kvinnor

T lim - lägsta komforttemperatur för herrar

T ext - lägsta överlevnadstemperatur för kvinnor

Blank
Blank

Dun eller syntet?

En sovsäck med dunfyllning väger oftast mindre och tar mindre plats än en sovsäck med syntetfyllning. Utvecklingen på syntetfronten har dock gått framåt de senaste åren och sakta men säkert börjar även de konstgjorda materialen att väga allt mindre. Än så länge genererar dock dun mesta möjliga värme till minsta möjliga vikt och volym. Dunsovsäckar ligger för det mesta lite dyrare i pris än vad säckar med syntet gör. Å andra sidan är livslängden längre hos en dunsovsäck om den vårdas väl. En syntetsäck börjar nämligen successivt efter några års användande att tappa i grader eftersom du komprimerar och sliter ut fyllningen. Har du tänkt att oftast använda säcken i fuktiga och blaskiga klimat så är en syntetsäck att föredra. Den värmer nämligen även om den blir lite fuktig vilket inte är fallet med en dunfylld sovsäck.

Kort och gott: är du ute efter att minimera vikt och volym och få mesta möjliga värme är det en dunsäck du ska ha. Om det förra inte är så viktigt och om plånboken kanske är lite tunnare så välj syntet.

Vilket liggunderlag passar mig?

Liggunderlaget är precis som sovsäcken avgörande för att du ska kunna sova bra. Ett bra liggunderlag ska inte bara vara mjukt utan även kunna isolera mot kylan underifrån. Isoleringen i en sovsäck håller dig varm, men den är gjord för att kunna komprimeras. Därför är isoleringen dålig under dig. Är du kall på de kroppsdelar som ligger mot underlaget, mestadels axlar och höfter? Då är det inte en varmare sovsäck du behöver, men ett varmare liggunderlag.

Det finns många olika sorters liggunderlag att välja på. Alla är en avvägning av olika egenskaper, framför allt vikt, pris, tjocklek, längd, bredd, komfort, isoleringsförmåga och slitstyrka. Det är omöjligt att säga vad som är det bästa liggunderlaget. Det beror på vilken typ av turer du ger dig ut på, fysik, behov av komfort och hur mycket du är beredd att investera i din produkt.

Vår, sommar, höst eller vinter?

Precis som med sovsäckar så lämpar sig olika liggunderlag till olika årstider. Det värdet som används för att mäta hur mycket kyla ett liggunderlag tål kallas oftast för R-värde, desto högre R-värde, desto bättre isolering.

R-värde 0,5 till 2 passar bra för vår och sommar.

R-värde 2 till 3,5 är lämpligt för höst och mild vinter.

R-värde 3,5 till 4,5 passar för vinter.

Blank
Blank

Olika typer av liggunderlag

Cellplastliggunderlag

Är oftast ett sådant liggunderlag de flesta tänker på när de hör ordet liggunderlag - ett klassiskt liggunderlag tillverkat av cellplast eller foam/skumplast. Den generella fördelen med liggunderlag i cellplast är att de är slittåliga, lätta och relativt billiga. Nackdelen är att de är tunna och har sämre komfort, samt tar stor plats då de inte går att komprimera.

Uppblåsbara liggunderlag

Det bästa med uppblåsbara liggunderlag är att de är tjocka, vilket gör att man ligger betydligt mjukare. Uppblåsbara liggunderlag blir inte bara bekvämare genom att de är mjukare, utan de jämnar också ut ojämnheter på marken under dig. Uppblåsbara liggunderlag tar liten plats när man tömt dem från luft. Det är speciellt praktiskt när man inte kan spänna liggunderlaget utanpå säcken eller har lite plats över.

Självuppblåsbart liggunderlag

Orkar du inte blåsa upp liggunderlaget varje kväll? Då kan självuppblåsbara liggunderlag vara ett bra val. Dessa liggunderlag är fyllda med skum som i en madrass. När du packar ut det självuppblåsbara liggunderlaget och öppnar ventilen kommer skummet vidgas och liggunderlaget får rätt form. Nackdelen med ett självuppblåsbart liggunderlag är vikten, skummet väger mer än exempelvis luft.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!