BLACK WEEK!     Dam   Herr   Barn   SUPER DEALS

Vandringsguide: Bästa vandringsleden nära staden

Nu är det dags för vandring! Många av er har redan tagit fram kängorna och gett er ut i naturen. Här i Sverige finns det oändligt med vandringsleder och i den här guiden kommer vi dra fram några av de bästa i landet enligt STF samt flera bra alternativ runt om i storstadsområden. För det är nämligen så att man inte alltid behöver åka så långt för att hitta fin natur och kuperad terräng, även om man bor mitt i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Vi älskar vår fantastiska natur och det blir verkligen tydligt när vandringssäsongen går igång. Stora som små packar matsäcken, drar på sig kängorna och ger sig ut i skog och mark. Vissa packar även med sig tält och stormkök och vistas utomhus ett helt dygn (eller flera). Andra vill bara njuta av dagen i det fina vädret och åker därmed inte så långt. Oavsett vad du föredrar, så finns det väldigt många alternativ att välja mellan. Men när man bor i en storstad är det lätt att man glömmer alla dessa underbara ställen och bara går till samma tråkiga park, gång på gång. Men här nedan kommer vi lista upp en hel del vandringsleder som inte är så långt ifrån storstaden, där man kan komma nära naturen utan att vara tvungen att spendera natten utomhus (även om det är trevligt det också).

STF:s signaturleder & andra vandringsleder

Som vi nämnde ovan, så finns det oändligt med vandringsleder i Sverige. Kungsleden är nog en av de mest kända, både för oss svenskar, men även för resten av världen. De börjar i Hemavan, går till Abisko och även hela vägen upp till toppen av Kebnekaise, vilket skapar leder som sträcker sig mer än 400 km inöver Norrbottens dramatiska fjällandskap. En vandring här kräver mycket planering och utrustning, så en dagsutflykt är nog bara att glömma.

På kors och tvärs genom Skåne

Det finns däremot bra alternativ längre ner i landet, som också är mycket närmare storstäderna. Skåne till exempel är täckt med vandringsleder, där Skåneleden går på kors och tvärs över hela länet. Bor du i Malmö kan du åka till Bulltoftaparken och börja vandringen där. Härifrån går det leder i alla möjliga riktningar. Vandra till Helsingborg, Trelleborg eller hela vägen över till Simrishamn på andra sidan landet. Bor man i Helsingborg har man också tur, då det går ett led raka vägen igenom staden, vidare upp längs med kusten och hela vägen till Kullaberg. Skåneleden sträcker sig så långt (hela 1250 km för att vara exakt) att de även går in i Blekinge län på vissa ställen. En av STF:s signaturleder är delleden Österlen som går från Nybrostrand till Andrarum i sydöstra Skåne.

Vid Skanör-Falsterbo går det också en egen separat Skåneled, där man kan gå runt hela näset och se stället där de två haven, Öresund och Östersjön, möts. Den här rundan är totalt 35 km lång och passar bra för aktiva familjer. Här finns även Sveriges vackraste stränder och ute på Måkläppen har man stora chanser för att få se säl.

Vacker natur mitt i Stockholm

STF har även signaturleder nära Stockholm. Åk ut till Björkhagen och börja vandringen på Sveriges första låglandsled, Sörmlandsleden. Dessa leder är totalt 100 km långa, där Norra Sörmland utgör lite över 60 km. Man kan gå genom Norra Sörmlandsleden på cirka 6 vandringsdagar, med etapper på 2-5 timmar per dag. På vägen finns det många fina badsjöar och man kan även ta sig in till Tyresta Nationalpark och dess orörda urskog, som ligger i etapp tre av leden. Man behöver inte övernatta, det är också möjligt att göra en dagsutflykt av det hela. Men kom ihåg att ta med mat på vandringen, eftersom det inte finns något matutbud längs sträckan. Det är inte många ställen man kan gå från storstaden direkt ut i den vilda naturen på det här viset.

Nästan mitt i Stockholms centrum finns också Årstaskogen. Nyligen, i 2018, invigdes skogen som naturreservat och här finns många stigar där man hittar fin skogsnatur och även vacker sjöutsikt utöver Årstaviken. Om man vill är det möjligt att gå till Årstaskogen från Södermalm på endast 45 minuter.

Landskapet som har allt

I Västra Götaland finns en mycket omväxlande natur, med allt från stora skogar och öppna slätter till västkustens skärgård och även Sveriges största sjöar, Vänern och Vättern. Bohusleden går från Blåvätterna i söder, hela vägen till Strömstad (cirka 370 km) och är uppdelad i 27 etapper. Södra Bohuslän är en av STF:s signaturleder och den består av 5 etapper som börjar vid Stensjön i Mölndal och slingrar sig uppöver, bredvid Göteborg. Man kan börja gå nästan var som helst och det behöver inte ta mer än 30 minuter att komma till en startpunkt via kollektivtrafik, oavsett vart du befinner dig i staden.

Men det är inte bara Bohusleden som går genom Göteborg, även Pilgrimsleden börjar här. Välj mellan att starta mitt i staden, vid Pilgrimscentrum i Masthugget kyrka, eller börja direkt på den markerade leden vid Nylöse kyrka i Gamlestaden. Från Göteborg till Lödöse är det cirka 65 km att gå, sedan delar leden på sig. Den ena avstickaren tar dig med på en utflykt till Skara (57 km), medan den andra går upp till Trollhättan och vidare till Vänersborg (143 km). Fortsätter man vidare hittar man pilgrimsleden till Trondheim och Nidarosdomen i Norge, men det är en vandring för en annan gång!

Som sagt så behöver man inte åka långt för att hitta vacker och fridfull natur, även om man bor i storstäderna. Det är bara att dra fram kängorna och starta vandringen! Du kommer inte få slut på vandringsleder med det första, så det är bara att börja utforska allt det fantastiska den svenska naturen har att bjuda på. Trevlig vandring!

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!