Vilken sovsäck passar mig?

Finns det något goare än att krypa ner i sovsäcken efter en dag ute på fjället? Nä, den känslan är rätt svårslagen. Å andra sidan känns det rätt gott att vakna upp utvilad morgon därpå och känna att energidepåerna är påfyllda. Din sovsäck kan vara rätt avgörande i sammanhanget.

När du är i sovsäcksköptankar så är det i huvudsak två viktiga områden som du behöver förhålla dig till:
  • Under vilken eller vilka säsonger ska sovsäcken användas? Kort och gott, vilken temperatur ska den klara?
  • Ska du välja dun eller syntet?
Temperaturgränser enligt EN 13537
Alla sovsäckar, med få undantag, hos oss här på Outnorth är temperaturtestade enligt europeisk standard, EN 13537. På så vis är det lätt för dig att jämföra olika modeller och varianter med varandra. Rätt smart system faktiskt. Enligt standardiseringen finns det tre viktiga temperaturangivelser att förhålla sig till:
  • T comf- lägsta komforttemperatur för kvinnor
  • T lim- lägsta komforttemperatur för herrar
  • T ext- lägsta överlevnadstemperatur för kvinnor
Testet genomförs med överdel, underdel och sockor på, jämförbart med ett tunnare underställ. En kvinna i sammanhanget är 25 år, 160 cm lång och 60 kg tung. En herre 25 år, 173 cm lång och 73 kg tung. Nu vet ju du lika väl som vi att den åldern och kroppssammansättningen inte gäller för alla så temperaturangivelserna är inte en absolut sanning utan ett riktmärke att förhålla sig till. Då tjejer generellt börjar frysa tidigare än vad killar gör är T comf alltid ett högre värde i förhållande till T lim. Oavsett på dam- eller herrsovsäck så är det oftast komforttemperaturen för herr som anges (ja, det är jättetokigt) så släng ett extra öga där så att sovsäckens temperatur är vad du förväntar dig.

Som så mycket annat här i livet är temperaturangivelserna enligt EN 13537 högst individuella. Dessutom så påverkar andra faktorer (som inte inkluderas i testet) såsom ditt liggunderlag, hunger eller eventuell vind hur du tolererar kyla. Ej att förglömma!

Vår, sommar, höst eller vinter?

Tyvärr kan du inte välja en sovsäck som du komfortabelt kommer kunna sova i hela året runt. En sovsäck tänkt till vinterhalvåret kommer bli på tok för varm under sommaren och du kommer dessutom släpa runt på onödigt mycket vikt. Nej, det gäller (som på så många andra områden) att välja säck efter då du använder den mest.

Ett säkert kort om du ska köpa din första sovsäck är att gå på en 3-säsongsvariant som du kan ha både vår, sommar och höst. Givetvis kommer den kanske bli något varm de heta sommarnätterna men då är det bara att öppna upp dragkedjan och ventilera. En annan tumregel är att ifall du står och väljer mellan två modeller med olika temperaturer så ta den som är något varmare. Som sagt, överskottsvärmen går alltid att bli av med men det är värre att värma upp säcken när du väl börjat frysa. Vet du dessutom med dig att du ofta bruka frysa så är det definitivt en anledning nog att gå på den varmare varianten.

En 3-säsongssäck, oavsett om du är tjej eller kille, borde ha en avsedd komforttemperatur på mellan -3°C till -10°C och vår- och sommarsäckar runt 0°C eller några minus. Sovsäckar som endast är tänkta till sommarbruk har oftast några plusgrader i komforttemperatur och passar även mycket bra att ha med på resan eller att ha inomhus. För skandinavisk vinter är en sovsäck från -15°C att föredra.

En värmekrage är bra att ha på din sovsäck. Det finns på nästan alla tresäsongssäckar och definitivt på alla vintersäckar. Med kragen åtdragen förhindrar du att varm luft letar sig ut runt hals & nacke och du behåller värmen i säcken.

Dun eller syntet?

Att en sovsäck med dunfyllning väger mindre och tar mindre plats än en syntetsäck (med samma komforttemperatur) är lika sant som att björnen skiter i skogen. Utvecklingen på syntetfronten har dock gått framåt de senaste åren och sakta men säkert börjar även de konstgjorda materialen att väga allt mindre. Än så länge genererar dock dun mesta möjliga värme till minsta möjliga vikt och volym.

Däremot är dun oftast, egentligen nästan alltid, ett dyrare alternativ. Å andra sidan är livslängden längre hos en dunsovsäck om den vårdas väl. En syntetsäck börjar nämligen successivt efter några års användande att tappa i grader eftersom du komprimerar och sliter ut fyllningen. Har du tänkt att oftast använda säcken i fuktiga och blaskiga klimat så är en syntetsäck att föredra. Den värmer nämligen även om den blir lite fuktig vilket inte är fallet med en dunfylld sovsäck.

Kort och gott: är du ute efter att minimera vikt och volym och få mesta möjliga värme är det en dunsäck du ska ha. Om det förra inte är så viktigt och om plånboken kanske är lite tunnare så välj syntet.

Längd och passform

Samma modell tillverkas alltid i olika längder: regular, long, 6´6, short, X-long, 185 cm, 179 cm. Längdvarianterna kan vara många men de har en sak gemensamt: det är alltid ligglängden som anges. Alltså den rekommenderade kroppslängden sovsäcken är avsedd för. Är längden angiven till 183 cm så kan personer upp till den längden ligga bekvämt i säcken. Innermåtten på själva sovsäcken är dock alltid något längre.

Det är under inga omständigheter bra att vara snål med längden, heller inte nyttigt att gödsla med den. Väljer du en för kort sovsäck blir det trångt, din kropp ligger mot och stramar mot väggarna och det bildas köldbryggor. Luften som du värmer upp kan inte cirkulera och du börjar frysa. Väljer du en för lång sovsäck får du mer luft att både värma upp och hålla varm vilket resulterar i samma scenario som ovan. Dessutom bär du runt på onödig vikt och volym. Nej, lagom är bäst. Ligger du i gränszonerna för den rekommenderade kroppslängden så kan det kanske bli lite tjorvigt. Ett tips är då att ta den längre varianten om du inte vill snåla med både gram, volym och utrymmet.

Det är absolut av största vikt att fundera kring om du är en i- eller medvändare. På svenska: om du vill kunna vända dig i säcken eller med säcken. Är du det förra så kanske du ska fundera på att välja en mumieformad säck som är något rymligare i passformen eller gå på en rektangulär säck. Blir några gram och lite plats extra men det kan det vara värt för en god natts sömn.

På Outnorth finns även ett gäng med sovsäckar som är speciellt avsedda för tjejer. Dessa är oftast något kortare i ligglängden. De är även något smalare över axlarna, har ett proportionellt bredare snitt över höften och mer isolering kring fötterna. Är du en kort och något tunnare herre så kan det vara en god idé att även kasta ett öga på dessa modeller.

Dragkedja

De flesta sovsäckarna tillverkas med dragkedja både på höger och vänster sida. För de flesta spelar detta kvitta men till er som bryr er så är det oftast smidigast att ha dragkedjan på motsatt sida till din dominanta hand. Kort och gott: är du högerhänt så välj en sovsäck med dragkedja på vänster sida.

Hel- eller halvlång dragkedja? Återigen är det en fråga om bekvämlighet kontra vikt och volym. Är du en gramjägare av högsta rang så välj en sovsäck med halvlång dragkedja. Du förlorar förmågan att kunna ventilera nere vid fotändan men vinner de där avgörande grammen i viktjakten. De flesta sovsäckarna har dock hellång tvåvägs dragkedja så för oss vanliga dödliga är det inte ett så svårt val.

Nästan alla tillverkare idag kör med YKK-blixtlås på sina sovsäckar. Det är superbt eftersom det gör att du kan koppla ihop två sovsäckar med varandra. Bra om du vill mysa lite i tältet eller öka värmen. Finns dock en hake. Dragkedjorna tillverkas i olika dimensioner och för att kunna koppla ihop dem krävs det att dimensionen är överensstämmande. En regel (som vi inte har hittat några undantag på än så länge) är att sovsäckar i samma serie har samma dimension på dragkedjan. Exempelvis Haglöfs Zensor eller Marmot Wave. Vill du koppla ihop två säckar så är det kanske klokt att välja två säckar ur samma serie.

Med eller utan membran?

En del säckar på marknaden är försedda med membran vilket gör dem helt vattentäta. Detta har både sina för och nackdelar. Sover du ofta i bivack och under tarp eller liknande är det fördelaktigt med membran. Du skyddar då isoleringen i din säck från att bli blöt eller fuktig. I vilket fall från utsidan.

Kruxet är att den fukt och ånga din kropp avger under natten har svårare att leta sig ut då ett membrantyg är något tätare än nylonvävar utan membran. Kan dock fixas genom att du håller optimal temperatur i säcken så att ventilationen är tillräcklig. Ett annat alternativ är att skaffa en ”svettpåse” eller rättare sagt en VBL, water barrier liner. Ett lakan som fungerar som fuktspärr och kroppens avdunstningar bevaras däri under natten. Svettigt, men du har en torr säck på morgonen.

Är du framförallt en tresäsongsanvändare som nästan uteslutande sover i tält känns membranet mindre viktigt. Blir både tyngre och mer volymkrävande. Bättre då att satsa på ett bra tält som håller vätan ute. Skulle du oroa dig för att fotändan på sovsäcken blir blöt för du råkar ligga mot tältduken på natten? Dra skaljackan runt så är problemet löst i ett kick.


Author: Kajsa Albrechtsson/ Outnorth

Här hittar du våra sovsäckar:

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!