Hållbarhet by Outnorth

Outnorth ska göra så litet avtryck som möjligt på vår planet. Det ska vi uppnå i en hållbar affärsmodell som inkluderar människors välmående genom hela värdekedjan.

Vi har ett ansvar att driva vår verksamhet så hållbart vi kan. Vårt mål är att få fler människor att vistas utomhus och då måste vi också göra vår del för att alla ska kunna fortsätta med det.

Vi har, som alla bolag, många utmaningar att ta oss förbi, men vi tar hållbarhetsfrågor på stort allvar och kommer jobba både hårt och långsiktigt för att bli ett föredöme i branschen.

När det gäller klimatfrågan och uppvärmningen av vår planet har vi satt upp långsiktiga mål för att minska våra utsläpp av växthusgaser och bli helt klimatneutrala. Men vi ser också mikroplaster i haven, arbetsförhållanden hos våra underleverantörer, kemikaliefrågor och hållbar konsumtion som väldigt viktiga frågor för vårt bolag att hantera.

Klimatkompenserade frakter

Inom Outnorth jobbar vi hårt för att minska våra utsläpp av växthusgaser. De utsläpp som vi idag inte kan undvika väljer vi tills vidare att klimatkompensera. Vi mäter våra utsläpp enligt Greenhouse Gas Protocol. Under 2021 kompenserar Outnorth för Scope 1 (leasade bilar) och Scope 2 (el och uppvärmning) samt delar av Scope 3 (frakter och tjänsteresor). Avseende frakter så tar vi idag med alla frakter som vi har operativt ansvar för (ankommande frakter på egna varumärken samt alla utgående frakter). Vi gör vår klimatkompensation i ett samarbete med Trees for All i ett Plan Vivo certifierat projekt i Bolivia. Vi har gjort en donation på 30 000 Euro som kompenserar för 2222 ton koldioxid. Vår bedömning är att utsläppen vi vill kompensera för är lägre än så. Skulle det vid årets slut däremot visa sig att detta inte räcker så kommer vi att göra ytterligare donationer.

Samarbete för att skydda Gammelskog

Genom ett samarbete med Insamlingsstiftelsen Naturarvet kan du som handlar hos Outnorth, efter genomfört köp, vara med att bidra till och bevara gammelskog i Sverige. Du kan välja hur mycket skog du vill vara med och bevara, se vad det kostar och samtidigt få en uppskattning av hur mycket koldioxid skogen lagrar.

Gammelskog är mer eller mindre orörd skog eller skog som brukats försiktigt utan moderna metoder och kalhyggen. Sådan skog har minskat kraftigt i Sverige, vilket skapat en alltmer kritisk situation för alla de hotade arter som är knutna till gammelskogen.

Ingen kommer långt på egen hand

Därför samarbetar vi med både företag och organisationer som på något sätt bidrar till en mer rättvis och hållbar framtid.

För sociala frågor så använder vi oss mycket av vårt medlemskap i Amfori/BSCI där vi inspekterar våra underleverantörer enligt den gemensamma uppförandekoden samt hjälper fabrikerna att förbättra arbetsvillkoren för sina medarbetare.

Vi är också, via vårt varumärke Urberg, medlemmar i 1% For the Planet och donerar där ganska stora summor till miljöfrämjande organisationer varje år. År 2020 kunde vi donera en summa på lite över 1 miljon svenska kronor som vi valde att ge till WWF, Naturskyddsföreningen, Naturarvet, Norges Naturvernforbund, Danmarks Naturfredningsforening och John Nurminen Foundation. Varumärket Sydvang är nu också anslutet till 1% For the Planet.

Vi är också anslutna till ”Pälsfri butik” och har ställt krav på våra leverantörer att all merinoull ska vara mulesingfri.

För att få fler människor att vistas utomhus så är vi också stolta över att stötta organisationer som Friluftsfrämjandet, Svenska Turistföreningen och Adventure Academy.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!