Just nu - Fri hemleverans!  Gäller vid köp för minst 995 kr.

Blank

Kompressionsplagg

Du ser folk bära dem på gymmet, i spåret och till och med i mataffären. Att kompressionsplagg är på tapeten går inte att förneka. De flesta av oss vet att det finns och att det är populärt, men har du koll på vad det faktiskt är? Här berättar vi precis vad det är och hur det fungerar, och kanske viktigast av allt – vem de är till för!

Ted Ås driver, tillsammans med Timo Airikka, företaget Enjoy Sport Sverige AB som säljer träningsplagg från det australienska märket 2XU i Sverige. Det är ett brett varumärke med alla typer av träningskläder, men det vi kanske främst förknippar dem med är kompressionskläder. – Jag är gammal triathlet och har tävlat i triathlon i drygt 20 år. Det var ute på stora tävlingar som jag först kom i kontakt med 2XU, eftersom märket har sina rötter inom just triathlon. För fem år sedan blev jag kontaktad av Svein Andersen, som har agenturen för 2XU i Norden. Tillsammans med våra norska kollegor startade jag och Timo det svenska företaget 2011 och tog oss an uppdraget att sälja märket på den svenska marknaden, berättar Ted. Sedan dess har det minst sagt gått riktigt bra! Få är de personer i vårt avlånga land som inte stött på någon vars tights pryds av varumärkets tydliga X över låret. På Enjoy Sport kan man det här med kompressionskläder, så vi tog Ted till hjälp och lät honom guida oss i ämnet.

Blank

Vad är kompressionskläder?
Det härstammar från sjukvården där det använts i över 100 år, bland annat efter operationer då man blir liggande länge och vill undvika liggsår, och på lite senare tid även

under långflygningar. De flesta känner till att det finns stödstrumpor som hjälper blodcirkulationen i benen, och de senaste åren har man utvecklat tekniken och fått samma tryck i ett funktionsmaterial som också andas och transporterar svett. I och med att komforten ökat och designen blivit snyggare så har det blivit allt mer intressant även för idrottare.

Varför är nivån på cirkulationen så viktig?
Så fort du tränar eller rör på dig slår hjärtat Det är aldrig jobbigt för kroppen att pumpa ut blodet men det är lite kämpigare att få det att rinna uppåt, tillbaka till hjärtat. Eftersom venerna ligger inkapslade i musklerna så klämmer de åt venerna när du jobbar och rör på dig, vilket i kombination med att hjärtat slår snabbare och hårdare trycker blodet tillbaka till hjärtat. När du är stilla har du inget muskelpump, inget som klämmer venerna, och då går blodet mycket långsammare. Har du då riktig otur så stannar blodet av och leder i värsta fall till en blodpropp. Det räcker att du aktiverar dig så kommer cirkulationen igång och kompressionen gör samma sak. Den gör att cirkulationen fortfarande är hög, även i vila.

Hur fungerar det?
För att det ska fungera är det viktigt att trycket är jämnt fördelat över huden och muskeln. Det ska vara graderat så du har mest tryck vid vaden och ankeln och att det avtar uppåt längs benet så att man hjälper återflödet. Med all medicinsk kompression skapar man något som kallas cirkulär söm, då stretchar tyget i alla ledder. 2XU producerar alla plagg på samma sätt som medicinska leverantörer, med den cirkulära sömmen och i ett kraftigt och flexibelt material. I vanliga tyger med annan typ av stretch kan man inte garantera att trycket blir jämnt fördelat. Hur plagget produceras är avgörande för att det ska fungera. Som konsument får du se upp med vad du köper – till skillnad från inom medicinen så finns det tyvärr ingen som kontrollerar sportkompression, så det görs en hel del kompressionskläder som är väldigt dåliga.

Blank

Vilka är fördelarna?
Plaggen främjar blodcirkulationen innan och efter aktivitet, alltså i vila, och ska du ha en optimal återhämtning är den bästa lösningen att öka cirkulationen så mycket som möjligt. Bättre återhämtning kommer leda till minskad träningsvärk och att musklerna känns mindre stela och slitna. Kroppen kan snabbare och lättare ta hand om mjölksyra och stelhet när cirkulationen är ökad i hela kroppen. I och med att plagget sitter väldigt tight så stabiliserar du musklerna under aktivitet. Om du exempelvis springer så har du en kraftig rörelse i musklerna du använder, och ändrar du riktning ofta så sliter detta mycket på musklerna. Plagg som minskar den rörelsen kommer hjälpa till med mindre slitage på muskeln. Sammanfattningsvis blir din träning mer effektiv, träningsvärken minskar, nedvarvningen efter träning förlängs, du blir mindre stel och mindre sliten och du minskar risken för kramp.

Passar det främst för elitidrottare?
Nej, det där är en myt. Det är faktiskt så att ju mer vanlig motionär du är och ju mindre du tränar – desto större effekt och känsla får du. Hos en elitidrottare är systemen optimerade och de har gott om tid för nedvarvning och liknande, kompressionskläderna ger bara en extra skjuts. Men som glad motionär får du ännu större upplevelse av plaggen. Ska du köpa löparskor och inte har tränat på 15 år så skulle säljaren aldrig rekommendera dig en tunn tävlingssko eftersom det då är extra viktigt med bra stöd och dämpning. Av samma anledning har du nytta av kompression; du får ett plagg som hjälper och skyddar dig. Så det är absolut något för alla – från supereliten till gravida eller gamla.

Hur länge ska man ha dem på sig för bäst effekt?
Det går inte att säga, men det kan aldrig bli för länge. Vissa har dem en halvtimme efter passet medan vissa till och med sover i dem!

Fungerar tights och tröjor likadant?
>Konceptet är samma och trycket i tröjorna sitter framförallt i underarmarna. På överkroppen blir det inget kompressionstryck, men plaggen sitter så pass tight att du blir medveten om hållningen. Det första som händer när du är trött är att du sjunker ihop lite och det motverkar du med hjälp av kompressionsplagg. I träning som rodd, crossfit och gymnastik där du jobbar med överkroppen ger en kompressionströja många positiva effekter. Som löpare får du mycket hjälp med hållningen.

Fördelar för den outdoorintresserade?
Våra plagg är oerhört lätta. Våra flossade vintertights väger 143 gram och vikten på utrustningen är ofta avgörande för många outdoorintresserade. Just våra flossade håller värmen bra och kan användas även som underställ när man vandrar, exempelvis.

Blank
Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!