Konceptet med förstärkningsjacka

En förstärkningsjacka, eller mellanlagersjacka, är en jacka du bär som mellanlager eller över dina kläder för att hålla dig varm när du är stilla. Vid diverse utomhusaktiviteter som exempelvis vandring, paddling, cykling, klättring och så vidare blir du fort varm och kanske rent av svettig. Du rör på stora delar av kroppen och anstränger dig som vid ett träningspass (det kanske är ett träningspass?). Den fysiska aktiviteten gör att du håller dig varm i tunnare kläder. Men vad händer då när du är stilla, när det är dags för en paus? Du kanske har paddlat ut till en mysig skärgårdsö för att äta lunch? Eller cyklat upp på en höjd med fin utsikt och vill sitta ner en stund och njuta? Eller ska slå upp läger för natten? Du sätter dig i blåsten och börjar snabbt frysa. Konceptet med en förstärkningsjacka är att du packar ner en varm jacka i din packning som du sedan tar på dig när du är stilla eller rör dig mindre. Det är nu du plockar fram din förstärkningsjacka och drar på dig den för att hålla värmen. Du kan ha förstärkningsjackan ytterst som ett skal, eller under ditt yttersta skal och då under exempelvis en skaljacka.

En bra förstärkningsjacka ska leva upp till tre krav:

  1. Den måste vara varm. Varm nog att hålla dig varm när du sitter helt stilla i blåst, eller kanske rent av håller dig varm på kvällen när det skymmer och du slår läger för natten.
  2. Den måste vara enkel att packa och ta lite plats. Även om det kanske vore skönt att dra på sig en rejäl vinterparkas till kvällslägret vill du inte försöka rulla ihop den, trycka ner den i ryggsäcken och släpa på den under din mer fysiskt krävande aktivitet.
  3. Den måste vara lätt. Förutom att jackan inte ska ta för mycket plats i din packning vill du heller inte att den väger för mycket. Om du exempelvis ska vandra eller klättra vill du ofta minimera vikten du bär på. Då får inte förstärkningsjackan väga flera kilo.
Alla våra mellanlagersjackor uppfyller samtliga av ovanstående krav i olika utsträckning. Exempelvis är en tunnare dunjacka en perfekt förstärkningsjacka. Så kika efter en mindre jacka som enkelt kan komprimeras i din packning för en funktionell förstärningsjacka.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!