Just nu - Fri hemleverans!  Gäller vid köp för minst 995 kr.

Blank

En fotvänlig vandring

Vi på Go Outnorth förespråkar alla sorters friluftsaktiviteter och vill gärna inspirera alla våra läsare till att ge sig ut i skog och mark och uppleva allt som naturen har att erbjuda. Det vi dock inte vill är att ni ska drabbas av skoskav på vägen, så här bjuder vi på några bra knep för att undvika detta onödiga ont.

Rätt skor…

Om du bara ska vandra en dag i lättare terräng räcker det gott med ett par bra gympaskor, men under längre vandringar är det en stor fördel med grövre skor eller ett par riktiga vandringskängor. Just vandringskängor är ofta lite högre i skaftet, vilket ger bättre stabilitet och minskar risken för stukade vrister. Många kängor är också vattentäta så att du enkelt kan vada i mindre vattendrag utan att bli blöt.

… i rätt storlek

Fötterna sväller när du vandrar. Du kan dessutom behöva plats för dubbla strumpor. Därför ska skorna du går i vara minst en halv storlek större än vad du har i vanliga fall.

Gå in skorna

Undvik att ge dig ut på en längre vandring i helt nya skor eller kängor. Testa dina nya skor inomhus så att du verkligen köpt rätt sko och gå sedan in dem utomhus under kortare sträckor. Känn efter om du riskerar få skoskav någonstans, i så fall kan det vara bra att tejpa foten förebyggande med elastisk, slitstark tejp från apoteket. Tejpa även sådana ställen där du brukar få skavsår.

Blank

Strumpor

i rätt material Undvik strumpor i bomull som blir fuktiga när du svettas. Välj strumpor som är anpassade för vandring.

Dubbla strumpmetoden

Orsaken till skoskav är att friktionen mellan foten och skon blir för hög. Att ha dubbla par strumpor kan minska risken för skoskav. Ha i så fall ett par tajta strumpor närmast foten och ett par rymligare utanpå, till exempel ett par yllestrumpor. Genom att ha två par på sig så tas en del av friktionen upp mellan stumporna och foten slipper ta hela smällen.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!