Svenska Klätterförbundet har sedan sin början i 1973 främjat och utvecklat alla typer av klättring och gjort dem tillgängliga för alla i Sverige.

Det var fransmannen Charles Rabot som var först uppe på Sveriges högsta berg. Under de första decennierna förekom klättring i Sverige i stort sett endast i fjällen. Under 1930-talet började man klättra på mindre klippor, så kallade övningsklippor, för att träna sig inför klättringen i fjällen och i Alperna. Det var på Häggstaberget i Botkyrka (Stockholm) som pionjärerna övade till en början.

Under 1960-talet ökade aktiviteten och klättrarna hade då en alpin sektion i Svenska Fjällklubben. Sektionen växte och blev så stor att klättrarna bildade ett eget förbund 1973, med sex klubbar och 356 medlemmar. 1974 döptes förbundet till Svenska Klätterförbundet. De företräder klättringens discipliner i den svenska idrotts- och friluftsrörelsen samt svensk klättring i utlandet.

Du har ett ansvar som klättrare

Du som klättrare måste vara ärliga med riskerna som finns förknippade med klättring. Misstag kan leda till döden för dig själv eller dina kamrater och därför är det viktigt att du tar fullt ansvar för dina handlingar. Med rätt utrustning och kunskaper att använda den kan du njuta av klättringen på ett ansvarsfullt sätt. Så innan du ger dig ut gå en klätterkurs hos en av förbundets auktoriserade instruktörer, för din egen säkerhet. Oavsett om du vill lära dig grunderna för utomhusklättring, sportklättring eller vill förbereda dig för din första seriösa långtur så kan en auktoriserad instruktör ge dig en kurs som passar dig.

Som klättrare har du också ett ansvar mot naturen. Allemansrätten ger oss stor frihet som klättrare, men man har också ett stort ansvar. Allt fler klättrare i Sverige och det är givetvis positivt att många inser hur roligt det är med klättring. Men ju fler det blir desto större blir kraven på varje individ. Svenska Klätterförbundet jobbar därför hårt med att se till att klättringen bedrivs med minsta möjliga skada på omgivningen kring klättringslederna.

För framtidens generationer klättrare

”Vi skall säkra tillgången till klättring i Sverige – nu och i framtiden – och fortsätta att utveckla tillgången på ett levande och hållbart sätt.”

- Svenska Klätterförbundet

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!