Just nu - Fri hemleverans!  Gäller vid köp för minst 995 kr.

Blank

Världsorienterare utan lokalsinne

Hon är 22 år och bäst i världen på sin sport. Möt Borlängetjejen Tove Alexandersson, elitorienteraren som förvånansvärt nog helt saknar lokalsinne.

Blank

När vi träffas i Tove Alexanderssons hemstad Borlänge har hon en vilodag. Det vill säga, hon ska bara träna en gång idag. En vanlig vardag kör hon annars två pass, en vecka innehåller så mycket som 20 timmar hårdträning. Under tävlingssäsongen mellan april och november är det dessutom tävlingar i stort sett varje helg i hela landet.
– Det kan aldrig bli för mycket träning, säger Tove med ett leende, jag tycker det är så roligt. Tränar gör hon dels på egen hand, ”jag är min egen personliga tränare”, dels med klubben Stora Tuna OK och Dala Sport Academy. Toves ”gym” är skogen, hon är en naturmänniska, säger hon och berättar om sin träningsfilosofi. – Jag räknar inte timmar utan fokuserar på att köra så hårt som möjligt på träningen och vila så mycket som möjligt mellan passen för att återhämta mig. Jag tränar effektivt och inte bara för att få många timmar i loggboken, även om jag visserligen har ökat träningen för varje år och nu börjar närma mig en topp där jag kommer att ligga.

Bäst i världenDe oändligt många tränings- och tävlingstimmarna i skogen har gett resultat. I december förra året rankades hon bäst i världen både i vanlig orientering och i skidorientering. Hemligheten är en kombination mellan fysisk och teknisk prestation, berättar Tove. – Det gäller att läsa kartan, springa eller skida snabbt och samtidigt orientera sig. Kartförståelse är enormt viktig. Man måste kunna läsa kartan och översätta den till verklighet. Samtidigt som man tar sig fram i maxhastighet. Det är det som är utmaningen. Misstagen sker när man tar ut sig fysiskt, blir snurrig i huvudet och gör felbedömningar av kartan. Går det att beskriva känslan att vara bäst i världen? Nja, det är svårt, tycker Tove. Rankingen är abstrakta siffror som hon har svårt att känna något för. Men framgången har lett till att hon har fått sponsoravtal, mediauppmärksamhet och kan satsa hundra procent på idrotten. – Jag har fått möjligheten att leva mitt drömliv, säger hon. Det är mycket värt. Det är klart att det är otroligt bra och häftigt att rankas världsbäst på det jag gör, på det jag lever för. Men det är de faktiska tävlingsresultaten som betyder något. Även om det blir en del täckning i media vid stora tävlingar, så är orientering fortfarande en ganska ”okänd” sport. Men det sker en gradvis förändring, menar Tove som ser uppmärksamhet i press och tv som något positivt. – Orientering har fått ett uppsving de senaste åren, konstaterar hon. Både för mig personligen och för sporten. Det är bra att vi syns så mycket som möjligt så att fler blir lockade att prova på. Det finns också en tanke hos Orienteringsförbundet att vi ska synas mer för att få bättre förutsättningar.

Lång tävlingssäsong
Just nu är Tove inne i en träningsperiod, men snart sätter tävlingssäsongen i gång. – Första tävlingen, Svenska Mästerskapen, går i april. Sedan väntar uttagningar till VM och Världscupen, det är i stort sett tävlingar varje helg fram till i november. På frågan om vad hon gör om tio år svarar Tove blixtsnabbt och självklart: ”orienterar”. Hon har svårt att tänka sig ett liv utan sporten. – Jag elitsatsar fortfarande på vanlig orientering och skidorientering. Men jag bor nog inte här i Borlänge, utan kanske någonstans närmare höga berg. Antingen utomlands eller i norra Sverige. Jag älskar att springa uppför ett berg, det är en härlig känsla. Och så var det ju det här med det usla lokalsinnet. Kanske inte så jättelämpligt för en orienterare? – Nej, jag har verkligen jättedåligt lokalsinne (skratt). Tur att jag kan kan läsa en karta, annars skulle jag vara vilse. Jämt.

Blank
Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!