Just nu - Fri hemleverans!  Gäller vid köp för minst 995 kr.

Blank

Konsten att välja rätt ryggsäck

Oavsett om du ska ut och cykla, vandra eller löpa en längre tur spelar ryggsäcken en avgörande roll för upplevelsen. Det är ryggsäckens uppgift att se till att du får med dig alla nödvändiga prylar på ett bekvämt och smidigt sätt. Är ryggsäckens volym för stor eller för liten, eller om den saknar viktiga funktioner och inte passar din rygg, lär äventyret inte bli särskilt njutbar.

Niklas Lundgren jobbar som inköpare på Outnorth och har stor kunskap kring sortimentet och produkterna. På fritiden ägnar han sig gärna åt fjällvandring, löpning och mountainbike och han har full koll på hur du hittar rätt utrustning!

Vad är det viktigaste att tänka på?
Det viktigaste är att tänka på att du köper en ryggsäck som är anpassad efter det användningsområde du tänkt använda den till. Det finns många ryggsäckar som är mer allround och fungerar till mycket, men som inte är direkt optimala för något specifikt område. En sådan kommer sitta okej men ibland kan du behöva kompromissa med bärkomforten. Sedan kommer packvolymen att vara avgörande för vilken ryggsäck du väljer. Ska du göra en dagstur, en långvandring eller kanske backpacka i Australien? Behovet av volym skiljer sig rejält mellan olika aktiviteter.

Hur vet jag hur stor volym jag behöver?
I runda slängar kan man säga att 20–40 liter passar för dagsturer och att använda till vardags, 40–60 liter behöver du om du till exempel ska ut och vandra mellan stugor eller enklare turer med mindre packning. 60 liter och uppåt är för de längre äventyren då du behöver tält, mat och en hel del annat med dig.

Vilket bärsystem ska jag ha?
Alla märken har sitt eget bärsystem, så det kan kännas som lite av en djungel. Dels får du välja utifrån din rygglängd – hur du mäter den hittar du på outnorth.se/guider. Ska du vandra i Sarek till exempel, där terrängen är väldigt ojämn, så kommer du behöva ett riktigt bra och stabilt bärsystem, medan du klarar dig med ett något enklare för din Australienresa. De flesta system har justeringsmöjligheter dock, så du kan anpassa dem lite. En vardagsryggsäck har oftast ett enklare bärsystem eftersom en rejälare variant först krävs vid tyngre packning.

Hur vet jag att jag valt rätt?
När du får hem din ryggsäck tycker jag att du ska testa att ha den på dig för att känna hur den känns på ryggen. Provpacka den också så att du vet att den sitter bra även när den är fullpackad. Beställ hem, provpacka och testa. Känns det inte helt rätt är det enkelt att skicka tillbaka den och byta till en annan.

Varför finns det särskilda damryggsäckar?
Bra fråga! Damryggsäckarnas bärsystem är anpassade för att följa kvinnans konturer bättre och bärremmarna är skurna så att de inte hamnar över bysten och skapar tryck och obehag. En damryggsäck är oftast lite mindre och har kortare rygglängd. Om du upplever att unisexryggsäckar inte sitter så bra tycker jag att du ska testa en anpassad för tjejer.

Har du några tips kring hur man packar rätt?
Halvtunga prylar som du behöver ha lättillgängliga packar du i toppen. Tungt packas så nära ryggen som möjligt och gärna lite högre upp. Lätta prylar, exempelvis kläder, läggs i fronten. Skrymmande och lätta prylar, som en sovsäck, placeras i botten. Sedan tycker jag att det är bra att ha packningen i packpåsar för att sortera upp den och hitta det du behöver enkelt och snabbt. Dina sängkläder i en påse, dina förstärkningskläder i en annan och så vidare.

Blank

"Beställ hem, provpacka och testa. Känns det inte helt rätt är det enkelt att skicka tillbaka och byta till en annan."

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!