Just nu - Fri hemleverans!  Gäller vid köp för minst 995 kr.

Blank

Som fisken i vattnet

Han drömmer om att fiska brunöring i Patagonien, men samtidigt är det bästa han vet att fiska abborre i Hossmoån hemma i Ljungbyholm. Han är killen som anser att det bästa med att fiska inte nödvändigtvis är att få fisk och han vill gärna att alla ska få upp ögonen för den härliga naturupplevelse som fiske är. ”Charmen med fiske är att du kan göra det precis hur enkelt eller avancerat du vill”, säger Kim Hagström.

Kim Hagström kommer ursprungligen från Torsås och bor sedan tre år tillbaka i en lantlig idyll, en mil söder om Kalmar. Innan han och familjen byggde hus här på landet bodde de några år inne i centrala Kalmar. – Min fru Linda är en stadsmänniska, men jag fick med henne hit tillslut, ler Kim. Att han, en person med ett stort fiskeintresse, trivs bra här ute är enkelt att förstå. Ett stenkast från huset mynnar Hossmoån ut i Kalmar sund och här är perfekta vatten för
abborre- och gäddfiske. Han har hållit på med fiske så länge han kan minnas, men hur allt började är han osäker på.
– Jag begriper inte var intresset kommer ifrån. Det var inte så att farsan var intresserad av det. Jag tror helt enkelt att jag testade att fiska som liten och fick napp första gången och sedan var jag fast. Personligen försöker han dock fiska med sina egna söner så ofta han kan, men han är noga med att det inte ska vara något tvång inblandat.
– Problemet är att de är så vana vid att få napp eftersom jag hjälper till, så de blir uttråkade om det inte händer något, skrattar Kim.

Drömvattnet i Jämtland
Kims stora intresse är flugfiske, eftersom mete blir lite för passivt i hans mening. – Jag fiskar mycket gädda, men favoriten just nu är abborre. Annars tycker jag om att fiska öring, gärna till fjälls. Om han får välja åker han helst norrut och fiskar – men vilket vatten är favoriten? – Det finns jättemånga fina ställen men om jag blundar så är det Gimån i Jämtland jag ser. Det är så otroligt vackert där. Det är en perfekt ström men ändå jätteklart vatten så du ser precis allt som finns under ytan. Eftersom vattnet rinner från en stor sjö är det ganska varmt och har ett stort insektsliv. Det är perfekta förhållanden för flugfiske! Förr tävlade han i fiske men det är något som Kim till slut valde att lägga på hyllan. – Det var helt enkelt så att det tog bort glädjen i det, så jag slutade. Jag vill ju att alla ska börja fiska för att förstå hur roligt det är, säger han entusiastiskt och fortsätter: – Fiske är något som ger upphov till nästan alla känslor som finns – det är lugnande, spännande, roligt, tråkigt, lättsamt och skitjobbigt.

En sann prylnörd
Att man aldrig blir fullärd som fiskare är en av sakerna Kim gillar mest med sporten. – Just flugfiske blir du aldrig fullärd inom. Även om jag läser allt, fiskar massor och pratar med alla som kan något om det så har jag inte ens lärt mig hälften. Och du kan göra det precis hur enkelt eller avancerat du vill. 

Blank
Blank

Han har jobbat i outdoorbranschen på olika
vis i 10 år och har därför full koll på fiskeprylarna på marknaden. Just prylarna som hör sporten till ligger honom varmt om hjärtat. – Jag har blivit en prylnörd, vilken kan bli väldigt dyrt… Jag liksom hittar ”behov” överallt för mer saker. Som här hemma, där jag ofta fiskar, är det blåsigt och jag behöver ganska grov utrustning. Då är det förstås ”nödvändigt” att sedan ha hela skalan neråt också. Och gärna två av varje, säger Kim och ler stort. – Jag känner mig lite fånig och kan skratta åt mig själv, men fiskeprylar tröttnar jag aldrig på. Det finns alltid något att pilla med!

Delad glädje Många av oss hobbyfiskare tragglar nog i båten främst för få avnjuta färsk fisk till kvällens middag. Men Kim släpper tillbaka all fisk han får upp. Att kämpa så hårt och så länge för att fånga drömfisken och sedan släppa tillbaka den efter bara någon minut – det är lite svårt för en oinvigd att förstå. – Drömfisken vill du inte äta upp, det finns inte på kartan, förklarar Kim. – Jag vill att någon annan ska få chansen att fånga den och bli lika glad som jag, eller så kanske jag kan få chansen att fånga den igen ett år senare och ett hekto tyngre. För mig räcker det att ta en bild på den, säger han och får det att låta så självklart och fint. Han berättar vidare att

Blank

Exklusivt på outnorth.se – Kim berättar om när han fångade drömfisken i höstas!

Kims största merit
– Det var i höstas på en av de sista dagarna man fick kasta. Jag hade fiskat mycket hela säsongen men inte fått någon stor fisk. Den här dagen satte jag mig i båten och gled väl omkring i ungefär fem minuter innan jag kände att jag hade något stort på kroken. Jag hade ett kort, tunt spö och jag hade inte ens hunnit fälla ut håven när jag såg hur stor fisken var. Jag blev alldeles iskall! Vi fightades en stund och så fort jag fått upp den så släppte jiggen, så minsta misstag och jag hade tappat den. Jag blev förstås helt lyrisk men fick panik när jag såg att jag var helt ensam! Jag ringde runt till några vänner, men ingen svarade så jag fick lämna fisken i håven bakom båten och kuta upp och ringa på i närmaste hus istället. Som tur var kunde han komma ner och fota och fisken låg kvar i håven.
Det var en abborre på 2170 gram. Den största jag fått!

Blank

han trivs bra med att fiska själv, men att han föredrar sällskap så att man kan passa på att byta lite erfarenheter. – Det är roligt om man kan dela det med
någon. När jag var liten fiskade jag och min kompis tillsammans varje dag och jag minns alla tokigheter som hände runt omkring mer än själva fisket. Min kompis hade inga stövlar så jag fick alltid bära honom när vi skulle över översvämmade broar eller våtmarker, säger Kim och skrattar åt minnet. Det är inte alltid fiskarna som är det viktiga utan det man
minns efteråt. Några särskilda mål med fisket, förutom att ha roligt och kanske göra några längre turer med sönerna, har inte Kim. – Jag har en kompis som lyckats fånga fem abborrar över två kilo, men jag har inga sådana mål. Jag gör det bara för att det är kul, för njutningen och spänningen.

Kims bästa tips om du vill börja fiska:

  • Börja enkelt! Köp dig ett kastspö, det finns färdiga kit i fiskebutiker som är bra och prisvärda. Köp dock inga skitgrejer, för då kommer det garanterat att strula.
  • Vill du hitta bästa fiskestället? Fråga folk på orten!
  • Om du vill få barnen intresserade så håll det enkelt i början. Sätt er i en båt och meta! Du kan köpa ett metspö för 100 spänn. 
  • I havet är fisket fritt för alla! 
  • Erfarenhet är nyckeln till framgång. Du lär dig genom att fiska mycket och på olika platser.
  • Det finns två bra universaldrag, i min mening. De kommer från Abu Garcia och heter Atom och Reflex. De funkar för det mesta, särskilt abborre och gädda.
  • Fiska inte en solig sommardag. Det är kanske då de flesta vill fiska, men det är inte optimala förhållanden om du vill att det ska nappa. Lite disigt och lagom med vind, gärna sydvind, är det bästa. 
  • Det är med rullen och linan det avgörs. Investera i bra grejer och byt linan regelbundet, varje år. I flugfiske är linan det absolut viktigaste. Går det inte att kasta så kommer du aldrig fastna för det.
  • Har du svårt att få fisk – använd räka som bete! Kokt eller färsk, då händer det grejer. Kan du få tag i levande räkor är det allra bäst.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!