På Outnorth hittar du ett stort utbud av olika sorters stormkök. Det kan vara svårt att veta vilket man ska välja och det vill vi hjälpa dig med. Det finns några frågor att ställa sig innan man väljer kök – vilka platser man oftast reser till eller vilken typ av äventyr som köket ska tas med på. Vilken form av bränsle som fungerar bäst för äventyrets förutsättningar och hur lätt eller kompakt behöver köket vara för att kunna tas med under hela turen. En tumregel är att inget ska lämnas i naturen på vägen. När du har funderat och fått svar på dessa frågor har du bra riktlinjer för vilket stormkök som kommer att fungera för dig och ditt nästa äventyr.

Så väljer du rätt stormkök

Här hittar du stormkök i olika utseenden och storlekar från varumärken som Primus, Optimus, Trangia och MSR. En del kräver mer plats i packningen än andra. Bland sortimentet finns även tändanordningar och stormkök som inte eldas av flytande bränsle utan av ved och pinnar. Behöver du ett kök för vinteraktiviteter rekommenderar vi dig att välja ett stormkök som drivs av olika bränslen såsom bensin och fotogen.

Vill du köpa ett kök som fungerar oavsett årstid är ett multifuelkök att föredra. Det är också viktigt att tänka på vilken typ av mat du vill laga och välja ett kök som möter dina förväntningar och krav. Oavsett om du är mitt ute i vildmarken eller på en avlägsen campingplats, är det viktigt att matlagningen är enkel och effektiv. Hos oss kan du välja bland flera olika sorters kök. Du kan läsa lite mer och få övergripande information om de olika köken här:

Tänk på att alltid vara så gott förberedd som möjligt innan du åker iväg på olika äventyr. Vilken av dessa olika produkter passar in på nästa upplevelse eller expedition? Om du ska resa långt bort, går det att få tag i rätt typ av bränsle på plats? Är vikt väsentligen och ska det ingå kokkärl och stekpanna? Alla dessa frågor är viktiga att ta med i beräkningen inför kommande resor.

Laga mat vart du vill

Med ett stormkök kan du laga mat var du vill och när du vill, vilket ger dig en enorm frihetskänsla. Som vi tidigare har nämnt är det viktigt att du lär känna ditt stormkök innan du lämnar hemmet. Öva på hur stormköket fungerar och testa att koka upp vatten. Prova också på att tillreda liknande mat som du kommer att äta på din vandring eller under ditt äventyr.

Det är viktigt att du blir bra på att hantera köket. Det kan vara förödande att bli utan mat i extrem kyla med ett stormkök som inte går igång. Tänk noggrant över valet om du ska till en krävande miljö med kallare temperaturer.

Underhåll av friluftskök

Det är viktigt att du tar ordentligt hand om, rengör och förvarar köket väl. Först och främst, gör ditt absolut bästa för att hålla friluftsköket rent när du befinner dig ute. Detta kommer underlätta för dig om du är hungrig och stressad nästa gång du ska sätta igång matlagningen.

Det kan vara svårt när du är ute och vandrar och inte har tillgång till en massa vatten. Men försök alltid att rensa bort eventuella matrester och fett så köket kan användas igen utan problem. Om du får mat i brännaren, rengör den så snart som spisen svalnar. Tvätta av med vatten och diskmedel. Torka alltid av friluftsköket så att det inte rostar. När du väl kommer hem igen så se till att gå igenom varje del och se till att rengöra det noggrant. Om du är nyfiken och behöver fler svar innan du köper ett stormkök så tvivla inte på att kontakta vår kundservice redan idag.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!