I vårt sortiment hittar du ett brett utbud av knivar för matlagning och friluftsliv. Oavsett om du ska plocka svamp, jaga, tälja eller laga mat ute så behövs en bra kniv för ändamålet. Här hittar du fällknivar, fickknivar, jaktknivar, svampknivar från kvalitets varumärken som Opinel, Fällkniven och Brusletto.
Kniven är ett av våra äldsta och viktigaste verktyg. Ett allroundverktyg som användes till jakt, skinna fällda djur och till hantverk. När det gäller våra viktigaste uppfinningar så hittar man kniven i topp bland hjulet och elden. De första knivarna tillverkades av flinta, ben och liknande material men vi har kommit lång väg sedan dess. Med tiden utvecklades nya material att tillverka knivarna med, bl.a. brons och sedan järn. Men i grunden så är kniven ett verktyg med en skärande egg, det som egentligen hänt är att eggen utvecklats. Visst, det finns massor av olika typer av knivar för olika ändamål, men det handlar om olika typer av egg för olika tillfällen.
Knivunderhåll
För att din kniv ska hålla så bra som möjligt så behöver den behandlas på ett bra sätt. Den första regeln är att använda kniven till det den är gjord för, att skära med. Undvik att bända upp saker med den eller använda den som skruvmejsel, det finns bättre verktyg för det. Håll kniven ren. Beroende på typ av kniv så varierar bästa sätt, en lätt putsning med en mjuk trasa räcker ofta. Det kan vara bra för kniven att olja/smörja den för att undvika rostangrepp.
Slipa knivar
Håll din kniv vass. Det är större risk att slinta och skära sig med en slö kniv än med en vass. Sliptekniker varierar från modell till modell men grunden är uppdelad i två steg.
- Grovslipning för att forma och få bort skador på eggen
Successivt finare grovlek på slipdonet tills du fått en fin egg.
- Eggslipning kräver viss övning men kommer förlänga livslängden på din kniv.